Eko warzywa i zioła to ich specjalność


56 rodzajów warzyw i ziół znajduje się w ofercie gospodarstwa ekologicznego Bukiet Smaków, które prowadzą Elżbieta i Maciej Jabłońscy. Zaopatrują się u nich klienci indywidualni, ale także restauracje i hotele. Stoisko Bukietu Smaków odwiedziliśmy w trakcie Targów Regionalia.


Gospodarstwo Bukiet Smaków znajduje się w miejscowości Rozalin (woj. mazowieckie, pow. pruszkowski). Posiada certyfikat ekologiczny od trzech lat, ale doświadczenie państwa Jabłońskich w uprawie warzyw jest znacznie dłuższe. Aktualnie współpracują z restauracjami, eko sklepami, hotelami. Rolnicy pojawiają się także na warszawskim Bio Bazarze.

W ich ofercie znajduje się wiele bardzo rzadkich, wyszukanych odmian, np. dynia tykwa, węgierska papryka Macska sarga czy bakłażan odmiany “Narzeczona”.

Jakość warzyw i ziół dostarczanych przez państwa Jabłońskich doceniają smakosze. Jak czytamy na stronie internetowej: Nawet Włosi docenili nasza produkcje, chociaż na początku dziwili się, ze można je wyhodować w Polsce. Wielu restauratorów uważało, ze włoskie warzywa są najlepsze, ale z Włoch. Dopiero, gdy spróbowali rucoli, sałat i pomidorów z ekologicznego gospodarstwa z Rozalina, zmienili zdanie.

 

Z pewnością przydałoby się, aby państwo Jabłońscy mieli jak najwięcej naśladowców wśród rolników ekologicznych bo warzyw bio na polskim rynku wciąż brakuje. (kp)