Składniki:
• 4 średnie marchewki bio
• 1 jabłko bio (najlepiej kwaskowe)
• 1/2 czerwonej cebuli bio
• 3 łyżki pestek słonecznika bio (mogą być także pestki dyniowe)
• 2-3 łyżki organicznej oliwy, oleju słonecznikowego lub rzepakowego
• kilka kropel soku z cytryny
• przyprawy bio: pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jabłko – obieramy, myjemy, ścieramy na dużych oczkach. Połówkę cebuli kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paski, łączymy z marchewką i jabłkiem, dodajemy pestki. Wszystko zaprawiamy oliwą/olejem, sokiem z cytryny i przyprawami – do smaku. Szybki wariant na surówkę obiadową – smaczną i zdrową.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio