Eko-sałatka ziemniaczana z dodatkami

Składniki:
12-15 sztuk ugotowanych wcześniej ziemniaków bio
3/4 szklanki soczewicy bio (po odsączeniu z puszki, np. brązowej lub ugotowanej na sypko zielonej)
1 szklanka fasolki szparagowej bio (po odsączeniu)
4 ugotowane jajka bio
4 kiszone ogórki bio
1/2 czerwonej papryki bio
1 mała czerwona cebula bio
sos majonezowy: 100ml majonezu bez jajek bio, 100ml jogurtu naturalnego bio, 2 łyżeczki ostrej musztardy z papryką w składzie, trochę drobno pokrojonej, ostrej papryki bio, np. 1/2 chili lub habanero
przyprawy bio: pieprz, sól
odrobina natki pietruszki bio

Sposób przygotowania:

Do dużej miski lub garnka wrzucamy kolejno: pokrojone w kostkę lub półplastry ziemniaki, soczewicę, fasolkę szparagową, ogórki kiszone (pokrojone w cienkie plasterki), paseczki papryki i cebulowe półksiężyce oraz jajka (krojone niezbyt drobno)… wszystko zalewamy sosem majonezowo-jogurtowo-musztardowym, delikatnie łączymy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!

 

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Składniki:
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek  dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio

Brak postów do wyświetlenia