Eko-sałatka z fasolką szparagową w sosie musztardowym


Składniki:

3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek  dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy: fasolkę szparagową, cieciorkę, pomidory (umyte i pokrojone w ćwiartki), cebulę, dodajemy jajka (na ćwierć krojone), pestki dyni – wszystko delikatnie łączymy (nie chodzi o to, by powstał mix pomidorowo-strączkowy z jajkiem). Przygotowujemy sos musztardowy (najlepiej chwilę wcześniej); oliwę mieszamy z musztardą, dodajemy sok z cytryny i przyprawy – polewamy sałatkę.

 

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Składniki:
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek  dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio

Brak postów do wyświetlenia