Składniki:
300g ugotowanego ryżu brązowego długoziarnistego bio
300g pieczarek ekologicznych
250g zielonego groszku bio („słoikowego”) po odsączeniu
2 duże cebule bio
2 łyżki masła bio
przyprawy bio: sól, pieprz, szczypta curry
na zdjęciu Eko-risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem w towarzystwie dorsza w sosie sezamowym.
Sposób przygotowania:
Cebule – obieramy, myjemy, kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Dodajemy (umyte, pokrojone w plastry pieczarki; te ekologiczne będą znacznie bardziej delikatniejsze od konwencjonalnych, drobniejsze i często z lekko brązowymi kapeluszami) pieczarki i dusimy razem ok 5-7 minut. Następnie dodajemy groszek i ugotowany wczesniej ryż, doprawiamy do smaku i podajemy jeszcze ciepłe wespół z rybą i sałatką z ekologicznej rukoli.
Smacznego!
Autorka przepisu:
Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!