Eko podróż kulinarna do Portugalii – Jabłka w cieście z nutą cynamonu

Kuchnię portugalską można uznać za niezwykle ekologiczną z racji swej prostoty, różnorodności i sezonowości. W nowym Biokurierze proponujemy kulinarną wycieczkę w te piękne rejony. W Internecie proponujemy natomiast Jabłka w cieście z nutą cynamonu i migdałów .

Kuchnia portugalska jest bardzo pożywna i ciekawa, chociaż jak zauważył poeta Robert Southey w dzienniku pisanym na początku XIX wieku, Portugalczycy jedzą „(…) prawie same ryby, warzywa strączkowe i chleb! Baraniny nie lubią, nawet jak jest dobra…”.

Dania powstają m.in. z wykorzystaniem ryb, mięsa, warzyw oraz najróżniejszych przypraw dostępnych w danym regionie kraju. Przygotowywane posiłki są zazwyczaj proste, wytworzone z lokalnych specjałów, przez to bardzo zdrowe i niezwykle sycące. Portugalskie gospodynie są mistrzyniami jednogarnkowych potraw, szczególnie zup, które napełniają domowników potrzebną energią do dalszej ciężkiej pracy.

Taki model żywienia jest właśnie charakterystyczny dla ubogich krajów rolniczych. Na portugalskich stołach królują przede wszystkim potrawy z ryb, najróżniejszych mięs, warzyw, odpowiednio wzbogacone mieszanką przypraw: solą morską, przyprawami korzennymi przywiezionymi z kolonii, oraz dużymi ilościami czosnku i cebuli.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Charakterystyczne jest także najróżniejsze połączenie składników, mianowicie ryb z mięsem, mięsa z wędlinami lub owocami morza itp. Te unikalne kompozycje smakowe nadają swoistego charakteru kuchni portugalskiej.

Na kartach drukowanego Biokuriera polecamy eko przepisy: portugalska zupa czosnkowa, natka pietruszki do dekoracji BIO, letnia sałatka z tuńczykiem.

Spróbujcie: Jabełk w cieście z nutą cynamonu i migdałów .

Przeczytaj więcej na temat wiosenno – letniego numeru Biokuriera:

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym