Eko-pizza na chlebowym spodzie


Składniki:

nieduża kula ciasta chlebowego
2 cebule bio
10 pieczarek (lub innych grzybów)
200-250 ml przecieru pomidorowego / lub/ keczupu bez cukru bio/lub/ gotowy sos pomidorowy bio np. z oliwkami
3-4 plastry sera żółtego, pełnotłustego bio
mała puszka kukurydzy bio
przyprawy bio: pieprz, sól, czubryca lub zioła prowansalskie
olej roślinny bio

Sposób przygotowania:

Piekąc chleb zostawiamy niedużą kulę z ciasta chlebowego (jeśli nie praktykujemy domowego wypieku chleba – warto zacząć, polecam!; ale jeśli póki co nie mamy czasu na proces wytwarzania zakwasu, wypiekania chleba – można użyć drożdży (świeżych) i zagnieść ciasto na spód, z mąki razowej graham i orkiszowej bio, dodając szczyptę soli i niewielką ilość letniej przegotowanej wody – ciasto nie może być za rzadkie) – i wykładamy na papier pergaminowy, rozpościerając ciasto dosyć cienko na papierowej powierzchni.

Spód naszej eko-pizzy smarujemy sosem pomidorowym.

Cebule dusimy na oleju roślinnym, dodajemy umyte, pokrojone w plastry pieczarki, zostawiamy na kilka minut na średnim ogniu i krótkim wystudzeniu – wykładamy na warstwę sosu; posypujemy kukurydzą, wykładamy kawałkami sera i doprawiamy do smaku.

Pieczemy w 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Taka eko-pizza na chlebowym spodzie wyśmienicie smakuje (po upieczeniu) ze świeżymi ziołami w ramach “dodatku-przyprawy” lub z zieloną sałatką bio (składającą się głównie z różnych gatunków sałaty, orzechów i pestek).

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl


 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!