Eko oliwa z oliwek z Hiszpanii na BioFachu


Ekologiczna uprawa oliwek i wytwarzanie oliwy ważna jest nie tylko ze względu na ochronę środowiska. To po prostu kryterium wysokiej jakości – przekonuje hiszpański producent.

 

 Cortijo De Suerte Alta to rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w wytwarzaniu wysokiej jakości ekologicznej oliwy w charakterystycznych butelkach z fioletową etykietą.

Tradycja wytwarzania oliw sięga wielu lat, a od 1996 działalność jest certyfikowana w systemie ekologicznym.

–Ekologiczna uprawa oliwek i tradycyjne przetwórstwo to dla nas niezbędny warunek, który trzeba spełnić aby finalny produkt miał najwyższą jakość. Jej dodatkowym potwierdzeniem jest specjalny certyfikat pochodzenia regionalnego (DESIGNATION OF ORIGIN BAENA). Przed trafieniem na rynek oliwa sprawdzana jest pod względem smakowym i jakościowym przez smakoszy i ekspertów. Bada się także kwasowość oliwy – mówi Manuel Heredia Halcon Marques de Prado, z którym rozmawialiśmy w trakcie Targów BioFach.

Dowiedz się więcej o zaletach zdrowotnych ekologicznej oliwy z oliwek: Oliwa z oliwek BIO – złocisty płyn

–Dobrej jakości ekologiczna oliwa z oliwek powinna być na początku lekko słodkawa a dopiero później całe usta i gardło wypełni specyficzny gorzki smak. Jeżeli spróbujemy oliwy rafinowanej lub z wytłoczyn, smak i aromat nie jest tak wyrazisty  – dodaje.


Oznakowanie certyfikatów na eko oliwie

 

Oliwa z oliwek z Cortijo De Suerte Alta jest dostępna w Polsce w niektórych delikatesach. – Współpracujemy z importerami specjalizującymi się w sprzedaży produktów Premium – mówi Manuel Heredia Halcon Marques de Prado.

 

Vivaness, czyli targi kosmetyki naturalnej i Welles to impreza towarzysząca Targom Żywności ekologicznej BioFach, które odbyły się w Norymberdze w dniach 15-18 lutego 2012.

Przeczytaj więcej na temat Targów Bio Fach 2012

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym