Teraz czytasz...
Eko kawa zbożowa na nowo odkryta

Eko kawa zbożowa na nowo odkryta

 Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kawa zbożowa była bardzo popularnym napojem pijanym przy posiłkach zamiast herbaty oraz kawy naturalnej. Później „zbożówka” odeszła w zapomnienie. Po latach znów zdobywa sobie coraz większą popularność.

Ten zbożowy napój nie zawiera kofeiny i jest ciekawą propozycją dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić tradycyjnej kawy. Zaleca się go osobom na diecie, dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.

Po kawę zbożową konsumenci sięgają jednak nie tylko ze względów zdrowotnych, ma ona grono smakoszy i fanów, którzy doceniają przede wszystkim jej smak i aromat.

Przypomina aurę roztaczaną przez prawdziwą kawy, ale na tym podobieństwa między nią a zbożówkami się kończą. To zupełnie inne produkty. Co ważne, w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, odnośnie spożywania „zbożówki” nie sformułowano przeciwwskazań – mogą ją spożywać także dzieci i kobiety w ciąży.

Największe zdrowotne atuty kawy zbożowej to zawartość błonnika, białek, węglowodanów i witamin z grupy B.

Cenne są także, wykazujące działanie antyrakowe, polifenole. Pozytywnie wpływa też na przemianę materii.

 

W jakości BIO dostępne są zarówno „czyste” kawy zbożowe jak i te, których smak wzbogaca się dodatkiem cykorii. Obie mają swoich entuzjastów.

Jak powstaje kawa zbożowa?

Wytwarza się ją z prażonych ziaren zbóż (może być to pszenica, jęczmień lub żyto). Jako dodatek stosowane są często cykoria oraz buraki.

 

Zbożówka przy problemach z żołądkiem

W medycynie ludowej kawę zbożową polecano przy różnych niedomaganiach żołądka. Babcie radziły pić do posiłków mocną, gorącą, gorzką kawę zbożową, gdy niedomagał woreczek żółciowy. Dwutygodniowa kuracja powinna pomóc – dobrze jest połączyć ją z lekką dietą.
Na Śląsku, Kujawach i Pomorzu przy różnego rodzaju bólach żołądka (także wrzodach) polecano kawę zbożową zmieszaną ze spirytusem, przyrządzoną według receptury: łyżkę zmielonej kawy zbożowej wymieszać z łyżeczką spirytusu i zażywać na czczo przez kilka dni.

Smakosze doceniają zwłaszcza smak i walory zdrowotne ekologicznej kawy orkiszowej. Wyróżnia się ona większą zawartością węglowodanów i białka.

Jak podawać kawę zbożową?

Najczęściej kawę zbożową podaje się w tradycyjny sposób, czyli „na ciepło”. Latem sprawdzić można wersję schłodzoną kostkami lodu. Dla smaku, do zbożówki dodać można przyprawy: imbir, kardamon lub wanilię.

 

Karol Przybylak
artykuł pochodzi z 20 numeru drukowanej wersji Biokuriera,
Rozdawaj Biokurier klientom swojego eko sklepu

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.