Teraz czytasz...
Eko herbata. Którą wybrać?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Eko herbata. Którą wybrać?

Herbata codziennie towarzyszy ludziom na wszystkich szerokościach geograficznych globu. Jak powstaje ten napój? Na co zwracać uwagę przy wyborze herbaty? Jakie są jej rodzaje? Dlaczego warto sięgać po herbaty ekologiczne i jak je przyrządzać tak aby były najsmaczniejsze i najzdrowsze?

Szczypta historii

Pod pojęciem herbata skrywa się cała gama napojów przyrządzanych na bazie liści lub pąków krzewów z rodziny Camelia. Pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać herbatę, byli Chińczycy, którzy rozsmakowują się nią od najdawniejszych czasów. Pierwsze zapiski na temat herbaty pochodzą jednak dopiero z VIII wieku.

Poeta Lu Yu zawarł opis krzewu herbacianego, przyrządów do zbioru i selekcji liści, a także filiżanek służących do picia w dziele nazwanym Świętą księgę herbaty.

Jak powstaje herbata?

Zanim liście herbaty trafią do naszej filiżanki muszą być najpierw zebrane. Nie jest to zadanie łatwe – kilogram nieprzetworzonej herbaty otrzymuje się z około 2000-3000 liści. Po zbiorze liście poddaje się więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Od czasu trwania tych procesów, ich powtarzania bądź też zaniechania zależy to jakiego rodzaju herbatę pijemy i jakie walory smakowe i zdrowotne ona posiada.

Najpopularniejsza herbata czarna poddawana jest wszystkim czterem procesom, herbata zielona nie poddawana jest fermentacji, a herbata Pu Erh przechodzi dodatkowy proces fermentacji oraz leżakowania

(więcej informacji na temat właściwości poszczególnych rodzajów herbat szukaj pod artykułem).


Walory zdrowotne herbaty

Herbaty są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy (katechin) – w świeżych liściach stanowić mogą one nawet niemal 30% suchej masy. Warto wiedzieć, że związki te giną w trakcie fermentacji, dlatego za ich zawartość szczególnie ceni się te rodzaje herbaty, które nie poddawane są temu procesowi, np. herbatę białą i zieloną.

W liściach herbaty kryją się także witaminy oraz dodająca energii kofeina, nazywana w tym wypadku teiną.

Dlaczego herbata ekologiczna?

Poprawa jakości lokalnego środowiska, walory zdrowotne, bezpieczeństwo pracowników na plantacjach, korzystny wpływ na kondycję gleby – to tylko niektóre z powodów, które przytaczają plantatorzy, przetwórcy ekologicznej herbaty, aby uzasadnić wybór ekologicznej drogi. Konsumenci doceniają także wyjątkowy smak i aromat.

Ekologiczne uprawy herbaty nie wiążą się ze stosowaniem tak olbrzymich monokultur jak w przypadku upraw konwencjonalnych. Nie stosuje się na nich sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Dzięki temu są znacznie bardziej przyjazne lokalnemu środowisku.

Tymczasem, według informacji Times Of India, tylko między 1999 a 2001 roku przynajmniej 10 lampartów zginęło wskutek wycieku pestycydów w rejonie West Bengal. Pestycydy mogą być szkodliwe także dla ptactwa oraz… pracujących na plantacji pracowników.

Brytyjska organizacja charytatywna Oxfam alarmuje, że warunki w jakich odbywa się praca na wielu plantacjach herbaty są bardzo prymitywne. Pracownicy wykonujący opryski (stosowanie niektórych z wykorzystywanych substancji jest zabronione w Europie) nie mają odpowiedniego wyposażenia ochronnego, nierzadko zatrudniane są dzieci.

Wybór produktów z logo rolnictwa ekologicznego, a także z logo Sprawiedliwego Handlu pozwala konsumentom wskazać, że wybierają system produkcji alternatywny wobec tego, który obecnie dominuje na świecie.

 

O poszczególnych gatunkach herbaty. Czym się różnią? Jak zaparzać?

 

 

Herbata czarna

(najpopularniejsze gatunki: assam, yunnan, darjeeling, ceylon)

Zalewamy wrzącą wodą (100 °C). Parzenie powinno trwać od 3 do 5 minut – wtedy działa pobudzająco i najlepiej smakuje. Z upływem czasu energetyczne walory maleją a herbata zaczyna być gorzka.

Herbata zielona

(najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: genmaicha, gunpowder, longjing (lung ching), sencha.)

powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Nie zalewamy jej wrzątkiem. Najlepiej wykorzystywać wodę w temp.60 °C do 80 °C. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy – za najbardziej wartościowy uważa się drugi napar. Richard Beliveau i Denis Gingras, francuscy lekarze zajmujący się problematyką nowotworów, zalecają by parzyć zieloną herbatę przez 8 do 10 minut  – wtedy „wydobędziemy” z niej najwięcej antyrakowych składników. Najlepiej pić 3 filiżanki dziennie. Nie zaleca się przechowywania zielonej herbaty w termosie – powinno się ją pić świeżo zaparzoną.

Aby wydobyć właściwości pobudzające zielonej herbaty należy parzyć ją krócej (ok. 2-3 minuty) niż w przypadku, gdy zależy nam na jej właściwościach antyrakowych. Wiąże się to z faktem, że teina wydziela się z liści herbaty najpierw i jest stopniowo neutralizowana przez działające antyrakowo polifenole.

Przeczytaj także: Ekologiczna herbata zielona najpopularniejsza w eko sklepach

Zobacz także

ciecierzyca surowa

Herbata biała

Najlepsza temperatura wody to 85°C. Nalepiej parzyć ją ok. 5–7 min – wtedy jest najsmaczniejsza. Można parzyć 3 razy te same liście

Herbata żółta

Temperatura wody powinna wynosić 90°C, parzymy przez 3 minuty.

Herbata Pu-Erh 

Ta herbata przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Najlepiej parzyć ją w temperaturze 90-100 °C przez 3 minuty. Można parzyć wielokrotnie.

Artykuł opublikowany został w 18 (3/2011) numerze drukowanej wersji Biokuriera. Chcesz rozdawać Biokurier w swom sklepie? Zapraszamy

Chcesz zaprenumerować Biokurier bezpośrednio do domu? Sprawdź warunki naszej prenumeratyKarol Przybylak

fot. www.sxc.hu (1,2), K. Przybylak (3)

 




Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.