Dzięki certyfikatowi ekologicznemu znacznie poszerzyliśmy krąg odbiorców ekologicznego pieczywa na zakwasie. Dokument uwiarygodnił nas w oczach konsumentów, którzy nie poznali nas osobiście – mówił Łukasz Cieśla z piekarni naZakwasie.pl w trakcie konferencji O dystrybucji, dobrych praktykach i promocji produktów tradycyjnych, lokalnych i eko , która odbyła się 18 kwietnia 2013 w Przysieku.
-Nawet gdy wytwarzaliśmy pieczywo bez certyfikatu i tak większość wykorzystywanych surowców pochodziła z gospodarstw ekologicznych. Mieliśmy już grupę klientów, którzy nam ufali, doceniali jakość produktu i nie przywiązywali uwagi do certyfikacji. Z decyzją o poddaniu się kontroli zwlekaliśmy przede wszystkim ze względu na trudności w zakupie niektórych surowców EKO, konieczność całkowitego przestawienia się na EKO ze względu na mały lokal, którym dysponujemy a także koszty certyfikacji i obawy związane z prowadzeniem dokumentacji. Obawy bardzo szybko okazały się przesadzone. Po wprowadzeniu certyfikatu uzyskaliśmy korzyści, które sprawiły, że nie żałujemy decyzji. Mamy większą wiarygodność zwłaszcza dla nowych klientów, dostęp do dużych rynków (np. warszawskiego Biobazaru) gdzie certyfikat jest wymagany, preferencyjne traktowanie na niektórych jarmarkach okazjonalnych oraz darmowe wsparcie w promocji produktów. Możemy także pochwalić się, że po uzyskaniu certyfikatu sprzedaż naszych chlebów znacznie wzrosła – tłumaczył Łukasz Cieśla (na zdjęciu po lewej).
Piekarnia naZakwasie.pl specjalizuje się w wypieku ekologicznego chleba na zakwasie (z wykorzystaniem wielofazowego procesu fermentacji) z wykorzystaniem mąki na bazie dawnych odmian zbóż takich jak płaskurka, samopsza czy orkisz.
![]() |
Konferencja O dystrybucji, dobrych praktykach i promocji produktów tradycyjnych, lokalnych i eko odbyła się w Przysieku 18 kwietnia 2013. To jedna z 3 konferencji organizowanych w ramach projektu „Produkt tradycyjny i lokalny. Przykłady Dobrych Praktyk” koordynowanego przez fundację Agrinatura. Już jutro (24 kwietnia) podoba konferencja odbędzie się w Dworze Ustronie (woj. wielkopolskie).
Oznaczeniem unijnego „eko liścia” posługiwać się mogą TYLKO producenci posiadający certyfikat rolnictwa ekologicznego. Zamieszczenie tego logo na opakowaniu oznacza, że możemy mieć pewność, że kupowany przez nas produkt to żywność ekologiczna (BIO).
Karol Przybylak