Eko bananowy keks nie tylko dla alergika

blank


CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
CZAS PIECZENIA: 40-50 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki mokre

300 g musu z bananów (u mnie z 3 sztuk)
3  łyżki soku z limonki
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 g margaryny bezmlecznej rozpuszczonej + do wysmarowania foremki

Składniki suche

300 g mąki pszennej (można wykorzystać także mąkę orkiszową.)
1 łyżka kamienia winnego
szczypta soli morskiej
200 g drobnego cukru trzcinowego (nierafinowanego)
50 g bakalii dozwolonych (u mnie; żurawina, rodzynki, morele-drobnopokrojone, płatki migdałów)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


 

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160°C
Banany dokładnie rozdrobnić blenderem lub mikserem na gładką masę (koktajl), dodać sok z limonki, ekstrakt z wanilii, schłodzoną margarynę i cukier, dokładnie wymieszać
Mąkę przesiać, dodać sól i kamień winny
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dodając bakalie
Keksówkę wysmarować margaryną bezmleczną, obsypać bułką tartą, przełożyć ciasto
Piec przez ok. 40-50 minut do czasu, sprawdzić patyczkiem czy upieczone w środku (pod koniec pieczenia)
Keks odstawić na 10 minut do wystygnięcia w foremce, po czym wyłożyć ciasto na drewnianą kratkę do wystudzenia
Kroić już wystudzone, oprószyć cukrem pudrem

Wskazówki:
Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową.

Autorka przepisu:

Katarzyna Jankowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia