Ecropolis. Naukowcy zbadali smak żywności ekologicznej

blank
W ramach projektu ECROPOLIS naukowcy z 6 krajów Europy przez 2 lata badali żywność ekologiczną, porównywali ją z konwencjonalną, analizowali zachowania konsumentów. W trakcie ostatniego Organic Marketing Forum zaprezentowane została część wyników z badań przeprowadzonych w Polsce.

 

Prezentację poprowadziła dr Eliza Kostyra ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wraz z Janem Tabińskim z produkującej ekologiczne wypieki i ciasteczka, szczecińskiej firmy Tast, która także wzięła udział w projekcie Ecropolis. – Przeprowadzona przez naukowców analiza preferencji konsumenckich wpłynęła na delikatne zmiany w recepturze ciastek. To z kolei spowodowało, że w opinii klientów smakowały one lepiej – relacjonował Jan Tabiński.

–Analiza profilowa pozwoliła wyjaśnić jakie są preferencje konsumentów i co decyduje o tym, że dany produkt im smakuje lub nie. To oczywiste, ale warto powtórzyć, że żywność ekologiczna, aby była wybierana przez konsumentów, musi im smakować. Konsumenci kierują się także innymi przesłankami takimi jak przekonanie o zdrowotności produktu, czy też motywy ekologiczne – wyjaśnia dr Eliza Kostyra.

blank
dr Eliza Kostyra i Jan Tabiński  w trakcie prezentacji na Organic Marketing Forum

–Dzięki udziałowi w projekcie ECROPOLIS uzyskaliśmy wiele informacji, które powinny przydać się w dalszej działalności przedsiębiorstwa. W żadnych innych warunkach nie moglibyśmy pozwolić sobie na tego typu analizę naszych produktów
– podsumował Jan Tabiński.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W trakcie prezentacji na Organic Marketing Forum rozdawano zaproszenia na szkolenie „Obudź zmysły konsumenta. Smak, zapach, konsystencja i wygląd jako skuteczne narzędzie marketingu produktów ekologicznych”, które odbędzie się 15 października w trakcie Targów Natura Food 2011. Biokurier jest patronem medialnym zarówno Targów jak i szkolenia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o szkoleniu: Obudź zmysły konsumenta!


Głównym celem projektu ECROPOLIS jest dostarczenie i wymiana informacji sensorycznych na temat żywności ekologicznej zarówno wśród instytucji branżowych (zrzeszenia, producenci, przetwórcy, hurtownicy,detaliści) jak i wśród konsumentów. Aby zaspokoić potrzeby rynku, w ramach projektu ECROPOLIS stworzona zostanie wielojęzyczna baza danych – pierwszy Europejski System Informacji Na Temat Właściwości Sensorycznych Produktów Ekologicznych OSIS.

Baza danych zawierać będzie:
• Profile sensoryczne żywności ekologicznej
• Preferencje konsumentów i strategie marketingowe
• Wpływ regulacji dotyczących żywności ekologicznej i właściwości sensorycznych

W projekcie bierze udział 20 partnerów z 6 krajów Europy. Uczestnicy projektu to małe i średnie przedsiębiorstwa,zrzeszenia przedsiębiorców oraz naukowe jednostki badawcze. Oprócz SGGW i firmy TAST, w projekcie ECROPOLIS udział bierze Oddział Kujawsko Pomorski Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND, który odpowiada za promocję projektu.

 


Udostępnij artykuł swoim znajomym:




Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia