E. Rembiałkowska o żywności EKO i globalizacji

O kontrolach w systemie rolnictwa ekologicznego, zagrożeniach dla jego rozwoju oraz o tym dlaczego pojęcie zdrowa żywność jest nieprawidłowe i kilku innych kwestiach mówi prof. Ewa Rembiałkowska w wywiadzie udzielonym miesięcznikowi Świat Nauki.

Prof. Ewa Rembiałkowska  kieruje Zakładem Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.W udzielonym Annie Leszkowskiej wywiadzie zatytułowanym Wiemy, co jemy? czyli o żywności ekologicznej w globalizacji zwraca uwagę, że: …niezależnie od pewnych uchybień, ogromna większość sektora ekologicznego charakteryzuje się wysoką jakością produkcji – zarówno roślinnej jak i zwierzęcej, także przetwórstwa – zwłaszcza kraje niemieckojęzyczne – Niemcy, Szwajcarzy, Austriacy, ale i Holendrzy, Skandynawowie, również i Polacy.Odnośnie globalizacji, profesor Rembiałkowska podkreśla, że: choć globalizacja przyniosła pewne pozytywy, to jeśli chodzi o jakość żywności – zdecydowanie nie.

Dodaje również, że chociaż: Plony w produkcji ekologicznej, niższe o ok. 25%, podobnie wydajność mleczna i mięsna, spokojnie by wystarczyły do wyżywienia ludzi. W krajach europejskich rolnictwo ekologiczne szybko się rozwija – blisko 20% areału upraw ma Szwajcaria i Austria, ok. 15% Skandynawia, w Polsce mamy już 3%, a średnio w Europie jest to 4-5%.

Profesor Rembiałkowska mówi także o programie CORE Organic, którego celem będzie wyselekcjonowanie takich odmian roślin i ras zwierzątk, które najlepiej sprawdzają się w gospodarstwach ekologicznych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej na stronach czasopisma Sprawy Nauki

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść jabłka dawnych odmian?

 
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Brak postów do wyświetlenia