Topinambur coraz częściej nazywany jest rośliną przyszłości. Uprawiany jest dla jadalnych bulw, dekoracyjnego pokroju i żółtych, dużych kwiatów – pisze dr Agnieszka Sękara w artykule dla czasopisma Działkowiec. W tekście znaleźć można kilka ciekawych informacji o tej zapomnianej roślinie. Przydadza się nie tylko kucharzom i ogrodnikom.
Topinambur jest dekoracyjną rośliną o kwiatach podobnych do słonecznika, ale mniejszych. W podziemnych pędach wytwarza 50 do 80 podłużnych bulw, niekiedy przypominających gruszki. Największą zaletą topinamburu jest zawartość inuliny.
Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza diabetycy i osoby z nadwagą, mające problemy z cukrem, niedomaganiami jelita grubego (m.in. zaparciami). Z kolei z racji zawartości żelaza poleca się go w diecie osób cierpiących na anemię.
O topinamburze na naszych łamach wspominaliśmy już kilkukrotnie:
Topinambur – kilka słów o zapomnianym warzywie
Specjalny rodział poświęciliśmy mu także w III części poradnika Ekologiczna Apteczka Warzywna.
3 części Ekologicznej Apteczki Warzywnej przedstawiamy proste i sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać warzywa (także te mniej znane jak topinambur, czarna rzepa czy jarmuż) przygotowując kuracje profilaktyczne, smaczne posiłki a także domowe, naturalne kosmetyki.
Poradnik napisali i zredagowali wspólnie: Zbigniew Przybylak (pomysłodawca serii, autor Ekologicznego Poradnika Księżycowego), Krzysztof Kamiński (redaktor naczelny czasopisma Porady na Zdrowie) oraz Karol Przybylak (Biokurier.pl)
Ekologiczna Apteczka Warzywna, cz. III to:
– ponad 200 porad i przepisów na kuracje, dania i kosmetyki naturalne
– informacje o tym, na co zwracać uwagę kupując warzywa
– prezentacja walorów zdrowotnych warzyw
– sposoby na warzywne menu dla dzieci
– informacje na temat sezonowości