Składniki: Jedna średniej wielkości dynia BIO, 2 jajka BIO, Bułka tarta BIO, Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy BIO do smażenia, 2 cebule drobno posiekane BIO, 1 por BIO, Słoiczek przecieru pomidorowego BIO, 4 starte ząbki czosnku BIO, Świeża natka pietruszki BIO, Świeże liście bazylii BIO, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich BIO, Masło do wysmarowania naczynia, 20 dkg sera żółtego BIO lub mozzarelli BIO, Sól morska i pieprz Szczypta cukru
Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić na równe plastry i przepłukać w wodzie. Czyste plasterki dyni maczać najpierw w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej. Nadmiar panierki otrząsnąć. Obtoczone plasterki dyni smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju z obu stron, aż zmiękną i się zrumienią. Gotowe układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem. Z pozostałych składników należy przygotować sos. Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę oliwek z pierwszego tłoczenia BIO. Dodać posiekaną cebulę, starty czosnek i pokrojonego w kostkę pora. Wszystko podsmażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać słoiczek przecieru pomidorowego BIO, natkę pietruszki, świeże posiekane listki bazylii, trochę ziół prowansalskich, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Gotowym sosem przykryć dynię, wcześniej ułożoną w wytłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całe danie obficie posypać ekologicznym żółtym serem lub obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiekankę wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1800C, do momentu gdy ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Podawać jako ciepłe danie na kolację lub na obiad do czerwonego mięsa.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!