Teraz czytasz...
Duszone warzywa pod serową pierzynką
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Duszone warzywa pod serową pierzynką

Składniki dla 4 osób:

1 por BIO
2 średnie czerwone cebule BIO
2-3 średnie pomidory bez skórki lub 1 puszka pomidorów BIO bez skórki
400 g groszku (może być świeży, mrożony lub konserwowy) BIO
Kilkanaście zielonych oliwek BIO
4 ząbki czosnku BIO
3 łyżki jogurtu naturalnego BIO
4 jajka BIO
8 plastrów żółtego sera gouda lub ementaler BIO
Parmezan do posypania BIO
1-2 łyżki oliwy z oliwek BIO
Przyprawy BIO: świeża bazylia, po 1 łyżeczce curry, czosnku granulowanego i pieprzu ziołowego, sól

Sposób przygotowania:

Por i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa. Gdy będą miękkie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić groszek (jeżeli używa się konserwowego najpierw należy go odsączyć), oliwki, całe lub posiekane i pokrojone pomidory bez skórki. Całość wymieszać i zagęścić jogurtem naturalnym. Doprawić świeżymi listkami bazylii, curry, czosnkiem granulowanym, pieprzem ziołowym i solą. Gdy farsz jest gotowy należy przygotować cztery małe foremki do tarty. Na spód każdej położyć plaster żółtego sera. Nałożyć warzywny farsz i przykryć kolejnym plastrem sera. Na wierzch wbić po jednym jajku na kadżą porcję. Całość delikatnie oprószyć tartym parmezanem. Gotowe danie wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Jajko powinno się dobrze ściąć, a ser delikatnie przypiec.

autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.