
W piekarni naZakwasie.pl wypiekanych jest co tydzień od 100 do 200 bochenków chleba. Na podstawową ofertę składają się chleby: „ziarnisty”, „litewski” (żytni), „orkiszowy”, „z płaskurki”, „z samopszy” i „chłopski”.
Przeczytaj więcej o dawnych odmianach zbóż:
Stosiko piekarni naZakwasie.pl w trakcie Jarmarku Toruńskiego
Jeżeli chodzi o wypiek pieczywa z dawnych odmian pszenicy: płaskurki i samopszy, Agnieszka i Łukasz są w Polsce pionierami. Mąka do wypieków pozyskiwana jest z Wytwórni Makaronu BIO w Pokrzydowie.
Liczy się jakość a nie ilość
W piekarni naZakwasie.pl stawia się przede wszystkim na jakość chleba, a nie jego ilość. Chleby powstają na własnym zakwasie, bez dodatku drożdży piekarskich i spulchniaczy.
Starannie dobierane są również inne składniki: do ciasta dolewana jest woda źródlana bez chloru i zanieczyszczeń, a do solenia stosuje się sól morską. – Nasz proces wytwórczy znacznie różni się od tego stosowanego w dużych piekarniach. Przygotowanie chleba trwa nie kilka, a od 24 do 36 godzin (w zależności od pory roku) – tłumaczy Łukasz Cieśla.
Dlaczego zakwas i ekologiczne surowce?
Jaką przewagę ma pieczywo przygotowane na zakwasie nad tym, które powstaje z wykorzystaniem drożdży? Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, które zwiększają przyswajalność zawartych w mące mikroelementów i ułatwia organizmowi trawienie glutenu. Kluczowa w całym, długim procesie wielofazowa fermentacja mlekowa (w przypadku pieczywa pszenicznego 3 fazowa, w przypadku żytniego 4 fazowa) – dzięki niej chleb korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Długi czas zakwaszania pozwala także w maksymalny sposób wykorzystać zalety zakwasu. Na jakość zarówno zakwasu jak i chleba wpływa również stosowanie gruboziarnistych mąk pochodzących z rolnictwa ekologicznego.
– Są one lepsze jakościowo od konwencjonalnych, chociażby ze względu na niestosowanie chemicznych nawozów i środków ochrony roślin w uprawie zbóż. Nie dodaje się też do nich np. węglanu wapnia. Przywiązujemy również dużą uwagę do odmiany zbóż. My stawiamy na dawne, pierwotne odmiany, które cechuje wysoka wartość odżywcza. Co ważne, inaczej zachowują się one podczas pieczenia, dlatego wymagają specjalnego podejścia. Na bazie własnych prób i błędów wypracowaliśmy receptury, które się sprawdzają – przekonuje piekarz.
Mieszanie ciasta na chleb ziarnisty
Takie pieczywo nigdy nie powstanie w dużej piekarni – nowoczesne linie produkcyjne nastawione są na wydajność i efektywność.
Już wkrótce z eko certyfikatem
Chleb orkiszowy na zakwasie
O zamawianiu chleba
Cena jednego bochenka wynosi około 10 zł. Jeżeli porównamy tą cenę do tych, które spotykamy na sklepowych półkach może wydać się wysoka. Pamiętajmy jednak, że porównywanie białego pieczywa za ok. 2 zł do chleba z samopszy to trochę jak porównywanie malucha do… mercedesa.
– Zachęcamy klientów do łączenia się w grupy, aby obniżyć koszty wysyłki. Wielu nabywców kupuje także większe ilości chlebów a następnie je mrozi. Wysyłka idzie sprawnie. Nie narzekamy na jakość usług poczty i kurierów – mówi Łukasz Cieśla.
Kim są klienci piekarni?
Strona internetowa piekarni to naZakwasie.pl
Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter! Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!