Dobry czas na agrest

Agrest albo się lubi, albo nienawidzi. Jest łatwy w uprawie, stąd często można spotkać go w przydomowych ogródkach. Owoce wykorzystuje się do przygotowania deserów i dżemów lub je, i tak smakują najlepiej, bezpośrednio z krzaka. A jakie mają właściwości prozdrowotne?

Właściwie mowa o porzeczko agreście (Ribes uva-crispa L.), kolczastym krzewie z rodziny agrestowatych. Jeszcze kilka lat temu był obecny w niemal każdym ogrodzie. I choć dostępu do świeżych owoców broniły mało delikatne kolce, niektórych to nie odstraszało. Latem agrest dawał orzeźwienie i bardzo dobrze smakował. Dziś nieco o nim zapomnieliśmy, choć nadal pojawia się na lokalnych targach. Czy warto się nim zainteresować?

5 faktów o orkiszu, samopszy i płaskurce

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Właściwości prozdrowotne agrestu

Agrest kryje w sobie dużą ilość witamin i składników mineralnych. Imponuje przede wszystkim zawartością witaminy C, która naturalnie wzmacnia układ immunologiczny. Nieco mniej w nim witaminy A oraz witamin z grupy B.

W składzie agrestu znajduje się też krzem, będący m.in. bardzo ważnym elementem budulcowym kości (ich wapnienia i mineralizacji). Są też i inne cenne pierwiastki, np. magnez, wapń, fosfor i potas.

Dzięki obecności błonnika, agrest reguluje procesy trawienia i wspomaga pracę jelit. Poprawia też apetyt i stanowi naturalny lek na zaparcia. Pozytywnie wpływa też na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi, reguluje ciśnienie. Dobrze działa również na układ nerwowy, m.in. wspomaga koncentrację i pamięć, łagodzi skutki stresu.

Jest też skarbnicą luteiny – karotenoidu, który wspomaga pracę narządu wzroku (najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się w czerwonej odmianie agrestu).

Agrest stanowi też odpowiednią przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej. 100 g tych owoców to zaledwie 40 kcal.

Pestycydy – czy powinniśmy się ich obawiać?

Do czego wykorzystać agrest?

Agrest nie tylko da upragnione orzeźwienie w upalny dzień. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Można z nich przygotować dżemy, konfitury, kompoty, soki oraz musy do ciast. Nadają się też do mrożenia. W postaci suszonej są smaczną i pożywną przekąską. Zawierają pektyny, stąd idealnie nadają się na galaretki.

Agrest znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik wielu maseczek, toników oraz kremów przeciwzmarszczkowych. Pozytywnie działa na skórę: wygładza ją i czyni bardziej elastyczną, a wszystko to dzięki wspomnianym wcześnie składnikom odżywczym. Witaminy A i C opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają również na naczynia krwionośne. Łagodzą podrażnienia i stany zapalne. Działają oczyszczająco i rozjaśniająco, pozytywnie wpływając na koloryt skóry. Obecny w owocach kwas bursztynowy nie bez powodu nazywany jest eliksirem młodości.

O agreście w ostatnich latach zapomnieliśmy. Czas to zmienić! To właśnie w czerwcu pojawiają się pierwsze owoce. Są smaczne, lekko kwaśne, choć odmiana czerwona zaskoczy nas swoją słodyczą.

Brak postów do wyświetlenia