Dlaczego warto sięgać po ekożywność? Odpowiadają naukowcy SGGW: Ewelina Hallman i Urszula Sołtysiak.

 

Czym wyróżnia się żywność BIO? Jakie są jej przewagi? Na czym polega rolnictwo ekologiczne? To tylko niektóre z pytań, na które w przygotowanych przez Fundację Rodzice Przyszłości odpowiadają Ewelina Hallman i Urszula Sołtysiak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Żywność ekologiczna czyli…

– Żywność ekologiczna to taka, która pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, a więc takiego, które wyklucza używanie chemii rolnej, czyli syntetycznych środków ochrony roślin oraz syntetycznych nawozów. W gospodarstwach ekologicznych dozwolone jest stosowanie wszystkich nawozów, które mają pochodzenie naturalne, a więc oborniki, komposty, ściółki, czyli materiały organiczne, które dzięki obecności mikroflory i mikrofauny glebowej rozkładają się, sprawdzając do ziemi wszystkie niezbędne makro i mikroelementy zapewniając optymalny i zrównoważony wzrost roślin
– tłumaczy Ewelina Hallman z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa warszawskiej SGGW.

Zobacz film:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– Przeciętny konsument nie zdaje sobie sprawy, że stosowane nawozy i środki ochrony roślin, to około 3.500 związków chemicznych o różnych substancjach czynnych. Wiele z tych związków – w tym toksyczne metale ciężkie takich jak ołów, kadm, rtęć, arsen oraz wiele innych zanieczyszczeń raz wprowadzonych do gleby przebywa w niej długo – nawet kilkaset lat i są przyswajane przez rośliny jadalne.   Metale ciężkie chętnie gromadzą się w liściach roślin, w ich korzeniach i owocach a następnie skonsumowane dostają się do ludzkiego organizmu.
Dodatkowo w żywności, którą na co dzień spożywamy znajdują się konserwanty, barwniki, środki zapobiegające rozwojom pleśni czy grzybów już w żywności przetworzonej. W ten sposób wprowadzamy do naszego organizmu bogaty koktajl chemiczny, który z czasem zadziała w bardzo nieoczekiwanym kierunku. Po wielu latach spożywania takiej żywności następuje efekt kumulacji i nagle okazuje się, że chorujemy na nowotwory trzustki, wątroby, żołądka, jelita grubego, cukrzycę, nadciśnienie oraz inne choroby cywilizacyjne – dodaje Ewelina Hallman.

W dalszej części filmu Uruszula Sołtysiak, dyrektorka jednostki certyfikującej AGRO BIO TEST, zwraca uwagę na prozdrowotne właściwości żywności BIO a także jej wpływ na witalność i żywotność.

Żywność ekologiczna a zdrowie

W drugim z filmów przygotowanych przez Fundację Rodzice Przyszłości, Ewelina Hallman przytacza wyniki badań naukowych wskazujących na prozdrowotne działanie żywności BIO. – Istnieje wiele badań oraz dowodów na to, że żywność ekologiczna jest zasobniejsza w związki biologicznie czynne, czyli te związki, które pomagają an zwalczać wolne rodniki, które leżą u podstaw etiologii wszystkich chorób cywilizacyjnych. Żeby zabezpieczyć się przed wolnymi rodnikami musimy ograniczyć do minimum spożywanie produktów przetworzonych, warzyw i owoców konwencjonalnych (z masowej produkcji), oraz dostarczać do organizmu przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze czyli związki naturalne o charakterze antyoksydacyjnym, a więc ogólnie mówiąc wszystkie witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach ekologicznych – mówi.

Zobacz cały film:


Polecamy także krótki materiał, który pomoże Wam dowiedzieć się jak wygląda prawidłowo oznakowana żywność ekologiczna

Więcej na temat Fundacji Rodzice Przyszłości na stronie internetowej organizacji: http://rodziceprzyszlosci.pl/

Brak postów do wyświetlenia