O tym, jak ważne jest prawidłowe odżywianie napisano i powiedziano wiele. Szacuje się, że co najmniej 30% nowotworów ma związek z niewłaściwą dietą. Niestety, dotychczas aspekt żywienia w chorobach onkologicznych był pomijany. Wokół tego tematu narosło też wiele mitów. Obala je lek. Aleksandra Kapała, autorka książki „Dieta w chorobie nowotworowej”.
Książka ma okładkę w optymistycznych kolorach, choć dotyka problemu, który budzi w ludziach lęk i przerażenie. Zmaganie się z chorobą nowotworową to wyzwanie nie tylko dla samego pacjenta, ale i jego rodziny. Po usłyszeniu diagnozy należy dokonać wielu zmian, również w aspekcie dietetycznym. Nie chodzi jednak o to, by ze wszystkiego rezygnować, ale by poprzez właściwe żywienie wzmocnić organizm, a samemu choremu dać siłę do walki z nowotworem.
Wiele pokarmów uważanych powszechnie za zdrowe w trakcie agresywnej terapii onkologicznej nie będzie tolerowanych, nasili rozmaite dolegliwości i pogłębi niedożywienie. Kondycja przewodu pokarmowego w trakcie leczenia zmienia się. Pojawiają się stany zapalne błony śluzowej, niedostatki w wydzielaniu enzymów pokarmowych czy też zespoły złego wchłaniania, które wymuszają wprowadzenie do jadłospisu określonych produktów, niekoniecznie zalecanych w diecie antyrakowej
– pisze w swojej książce lek. Aleksandra Kapała.
„Dieta w chorobie nowotworowej” dla pacjentów i ich rodzin
Pacjent musi wyposażyć się w wiedzę, ale tę sprawdzoną, opartą na badaniach naukowych i analizach. Autorka wielokrotnie zaznacza, że nie ma diet leczących raka! Chorzy, bardzo często zdezorientowani i bezradni, szukają pomocy u różnych źródeł. Na swojej drodze napotykają osoby, które zachęcają je do stosowania diet alternatywnych, a te bywają szkodliwe. Książka „Dieta w chorobie nowotworowej” zawiera wyłącznie wiarygodne zalecenia, bardzo pomocne i skuteczne dla chorych i ich rodzin.
Ta książka to pierwsze w Polsce wydawnictwo dla chorych onkologicznych, napisana przez lekarkę onkologa klinicznego, która prowadzi terapię żywieniową – od dietetyki po żywienie dojelitowe i pozajelitowe u chorych intensywnie leczonych onkologicznie (w trakcie chemio-, radioterapii czy u chorych poddanych zabiegom chirurgicznym). Chory i jego rodzina mogą być pewni, że korzystają ze sprawdzonego źródła informacji, opartego na naukowych doniesieniach, wytycznych towarzystw dietetycznych i żywieniowych, jak i doświadczeniach największego ośrodka onkologicznego w Polsce – Centrum Onkologii w Warszawie
– czytamy we wstępie książki lek. Aleksandry Kapały.
Książka jest swego rodzaju przewodnikiem dla pacjentów zmagających się z chorobami nowotworowymi i ich bliskich. Zawiera całe mnóstwo konkretnych wskazówek. Autorka podpowiada, co robić w przebiegu różnych problemów, których może doświadczyć chory na raka (biegunki, zaparcia, nudności). Tłumaczy, co pić w trakcie chemioterapii oraz jakie produkty nie są wskazane w trakcie leczenia radykalnego. Omawia też wpływ diety na wyniki badań krwi oraz zalecenia żywieniowe dla poszczególnych typów nowotworów złośliwych.
Przeczytaj także nasz artykuł: Dieta a nowotwory
Przepisy kulinarne dla pacjentów w czasie chemio- i radioterapii
Wiedza merytoryczna wzbogacona jest wieloma praktycznymi wskazówkami. W książce znajduje się wiele ciekawych i inspirujących przepisów dostosowanych do konkretnych sytuacji klinicznych. Receptury są nieskomplikowane i bardzo proste do przygotowania w domu. Opierają się na łatwo dostępnych produktach spożywczych. Nie brakuje również przykładowych jadłospisów. A wszystko to napisane jest w sposób prosty i zrozumiały.
Autorka ma bardzo swobodny, lekki styl, choć temat, z jakim przyszło się jej zmierzyć nie należy do prostych. Rozprawia się z wieloma mitami, m.in. odpowiada na pytanie, czy cukier żywi raka. Otwarcie pisze, że nie można produktom o potencjale antynowotworowym przypisać cudownych właściwości leczniczych i wierzyć, że z pomocą brokułów czy oleju lnianego da się uzdrowić z nowotworu złośliwego.
Nie oznacza to jednak, że Aleksandra Kapała odcina się od prozdrowotnego działania określonych grup produktów. Nie neguje faktu, że co najmniej kilkadziesiąt z nich zawiera ochronne dla naszego zdrowia związki. Są one cennym elementem profilaktyki antynowotworowej, choć niejedynym (równie ważna jest prewencja otyłości, regularna aktywność fizyczna czy niepalenie tytoniu).
W książce, obok wskazówek dotyczących prawidłowego odżywiania, znaleźć można również wiele informacji związanych z samą chorobą. Autorka cały rozdział poświeciła kacheksji nowotworowej. Jest to choroba sama w sobie, która rozwija się niejako obok choroby nowotworowej, choć może towarzyszyć również innym chorobom przewlekłym. Charakteryzuje się ciężką, przewlekłą i niezamierzoną utratą masy ciała. Niedożywienie pogarsza skuteczność chemio- i radioterapii, powoduje częstsze występowanie efektów ubocznych, zwiększa również liczbę powikłań pooperacyjnych. Jak sobie z nim radzić? Co jeść, by wzmocnić organizm? O tym przeczytać można w książce „Dieta w chorobie nowotworowej”.
„Warto cieszyć się smakiem każdego dnia”
W Polsce poradnictwo dietetyczne w onkologii nie jest refundowane przez NFZ. Chorzy bywają pozostawieni sami sobie. Nie tylko muszą zmagać się z samą świadomością choroby i następstwami jej leczenia, ale też radzić sobie z ograniczonym dostępem do merytorycznej wiedzy. Książek na temat żywienia w trakcie terapii onkologicznej jest niewiele. Lek. Aleksandra Kapała właściwie wypełnia tę lukę. Porządkuje problemy dietetyczne u chorych na nowotwory, co jednak ważne – wiedzę przekazuje w sposób zrozumiały dla pacjenta i jego bliskich. Z treści książki nie wybrzmiewa moralizatorski ton, a każde z pojęć medycznych jest objaśniane.
Z tej publikacji płynie też nadzieja. Autorka pokazuje pacjentom, że choroba nowotworowa, choć niezwykle trudna i obarczona wieloma trudnymi doświadczeniami, wcale nie musi wiązać się z pasmem wyrzeczeń. Pacjent może ze smakiem zjeść kopytka z mascarpone, ciasto serowo-gruszkowe czy chlebek kukurydziano-ryżowy z grillowaną papryką, o ile jego sytuacja kliniczna na to pozwala. Są to dania, które nie tylko go wzmocnią, ale też dobrze smakują i często pojawiają się w jadłospisach rodzin pacjentów na stałe! A dobre jedzenie poprawia samopoczucie, które ma ogromny wpływ na proces leczenia i rekonwalescencji.
5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę „Dieta w chorobie nowotworowej”
- Książka została napisana przez doświadczonego lekarza. Aleksandra Kapała jest specjalistką onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy.
- Autorka proponuje pacjentom onkologicznym łatwe w przygotowaniu i cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień dotykają chorych.
- Książka porządkuje wiedzę na temat diety w chorobie nowotworowej. Autorka podpowiada, czym się kierować, wybierając produkty do jedzenia.
- Aleksandra Kapała pisze w sposób jasny i zrozumiały. Nie szczędzi podpowiedzi, wskazówek i sugestii.
- Atutem książki jest jej wydanie. Kolorowa okładka, wiele informacji podanych w tabelach lub ramkach, wyjątkowe zdjęcia autorstwa Celestyny Król stanowią o sile tej publikacji. Tę pozycję, mimo bardzo trudnego tematu, jaki podejmuje, czyta się bardzo dobrze.
Książkę „Dieta w chorobie nowotworowej” w promocyjnej cenie można kupić na stronie wydawnictwa Gaj.