Teraz czytasz...
Danie obiadowe jajeczno-warzywno-ryżowe
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Danie obiadowe jajeczno-warzywno-ryżowe

Składniki:

400g ryżu czerwonego bio
7 jajek bio
8 średnich marchewek bio
3 cebule bio
1 główka sałaty lodowej bio
1 mała główka kalafiorowa bio
150g zmielonego słonecznika bio
garść ziaren słonecznika bio
3/4 szklanki bułki tartej razowej bio
mała puszka kukurydzy bio
3 łyżki oleju lnianego bio
olej słonecznikowy bio
trochę masła bio
po łyżeczce: soku z cytryny bio, octu z jabłek bio
przyprawy bio: pieprz czarny-mielony, pieprz cayenne, czubryca, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, bazylia, koper, szczypiorek.

 

Ryż czerwony gotujemy w odpowiedniej ilości wody, zalewając wrzątkiem, ok. 30-35 minut – pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.

Gotujemy 6 jaj na twardo.

Połowę ugotowanego ryżu (po uprzednim odcedzeniu i przelaniu zimną wodą) wrzucamy do miski (na kotlety jajeczno-ryżowe), drugą połowę zostawiamy do duszonych warzyw.

Jajka, pozbawione skorup, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i dorzucamy do ryżu. Dalej, do masy na kotlety jajeczno-ryżowe, dodajemy: zmielony słonecznik, 1/4 szkl.bułki tartej, 1 cebulę pokrojoną w kostkę i podduszoną na bio maśle (lub oleju słonecznikowym), 1 całe (surowe) jajko,  pieprz czarny-mielony, pieprz cayenne, papryka czerwoną i zieloną, bazylię, natkę pietruszki, koper, szczypiorek (3 ostatnie, jak najbardziej, o tej porze, mogą być suszone). Z powyższych składników wyrabiamy jednolitą masę z której formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju słonecznikowym, obustronnie – aż do zrumienienia.

W głębokiej patelni (w tym samym czasie) dusimy na oleju słonecznikowym: 2 cebule pokrojone w cienkie plastry; dodajemy 3 marchewki (pokrojone w cienkie paski), a następnie rozdrobnione kalafiorowe cząstki i kukurydzę. Po kilku minutach, gdy warzywa z lekka zmiękną, doprawiamy czubrycą i dodajemy pozostałość czerwonego (ugotowanego) ryżu oraz pieprz i sól do smaku.

Danie obiadowe dobrze podać z surówką (jak się uda lepiej zrobić ją trochę wcześniej, tj. 1-2godziny przed podaniem, by pomacerowała się we własnych sokach) będącą duetem drobno startej marchewki (5 sztuk) i drobno pokrojonej sałaty lodowej w sosie z oleju lnianego, odrobiny soku z cytryny i octu z jabłek – dobrawić odrobiną soli i pieprzu, posypać ziarnami słonecznika.

SMACZNEGO:)!

***

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.