Składniki:
400 g makaronu pszennego razowego lub żytniego razowego BIO, 2 małe cebule BIO, 1 por BIO, 1 zielona papryka BIO, 1 mała cukinia BIO, 2-3 średnie marchewki BIO, 2 średnie pomidory BIO (lub kilka łyżek ekologicznego przecieru pomidorowego), 2 łyżki masła BIO, oliwa BIO, 2-3 łyżki ziaren sezamu łuskanego BIO, sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w 3 litrach osolonej (wg uznania) wody; w trakcie gotowania dodać odrobinę oliwy – przelać zimną wodą i odcedzić.
Cebule i pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na oliwie; dorzucamy paprykę (wcześniej umytą i pokrojoną w cienkie paski), a następnie pokrojoną w kostkę cukinię.
Na oddzielnej patelni rozpuszczamy niedużą ilość masła (2 łyżki) i dusimy marchewkę (obraną, umytą, pokrojoną w plasterki) – po kilku minutach posypujemy ją ziarnami łuskanego sezamu, podpiekamy chwilę i ściągamy z ognia.
Pomidory zalewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (zamiast pomidorów możemy użyć kilka łyżek ekologicznego przecieru pomidorowego)– wrzucamy do garnka (lub wysokiej patelni) z cebulą, porem, papryką i cukinią – wszystko dusimy na małym ogniu. Doprawiamy wg uznania – solą, pieprzem, etc.
Dodajemy marchew z sezamem i wcześniej ugotowany makaron.
Podajemy na ciepło z natką pietruszki.
Całość starcza na poczęstunek dla 3-4 osób.
SMACZNEGO!
***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!