Dania. Zwiększanie areału upraw ekologicznych i żywność BIO w stołówkach publicznych


Dania jest liderem we wspieraniu rolnictwa ekologicznego. W planach tamtejszych władz jest podwojenie powierzchni upraw ekologicznych w roku 2020 oraz dążenie do co najmniej 60 % udziału ekologicznych surowców w posiłkach w publicznych stołówkach.


 

Morten Lautrup-Larsen, przewodniczący Grupy Roboczej Rady ds Rozwoju Obszarów Wiejskich w trakcie 6th Organic Congress (6 Kongres Rolnictwa Ekologicznego) zapowiedział, że Prezydencja Duńska ma ambicje położenia fundamentów dla „zielonej” Wspólne Polityki Rolnej, bardziej skierowanej na wspólne zasoby oraz na dalsze wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej.

 

Dania jest także liderem i pionierem we wspieraniu rolnictwa ekologicznego i promocji żywności ekologicznej. Wśród celów tamtejszych władz najduje się podwojenie powierzchni upraw ekologicznych w roku 2020.

Duńska Minister – Mette Gjerskow przedstawi wkrótce krajowy Plan Działania na rzecz Rolnictwa Ekologicznego z licznymi inicjatywami mającymi wspierać osiągnięcie tego celu. Jednym z głównych działań będzie dążenie do co najmniej 60 % udziału żywności ekologicznej w posiłkach w publicznych stołówkach w 2020 r.

 

 

 Duńscy rolnicy ekologiczni są przygotowani, by sprostać nowym wymaganiom i odpowiedzieć na oczekiwania społeczne, które są większe niż obecne standardy Unii Europejskiej. Publikacja opisuje możliwości stałego dynamicznego rozwoju rolnictwa ekologicznego zgodnego z jego celami i zasadami, dając możliwość krajom członkowskim wdrożenia zasad wykraczających poza zasady kompromisowe ustalone na poziomie europejskim – informuje Evald Vestergaard, prezydent organizacji Organic Denmark.

– By osiągnąć postęp w kierunku „zielonej” przyszłości naszego systemu żywnościowego, również ramy Wspólnej Polityki Rolnej wymagają istotnej zmiany, ponieważ powinna ona dawać możliwości rozwijania rynku dla „zielonych” produktów. Podstawy prawdziwych zmian zostaną stworzone, jeśli rolnictwo zrównoważone pod względem środowiskowym stanie się zrównoważone również pod względem ekonomicznym. Dlatego płatności w ramach Wspólnej Poliytki Rrolnej muszą przestać być przeznaczane na produkcję żywności, a powinny stać się płatnościami na produkcję dóbr publicznych – uważa Evald Vestergaard.

 

Źródło: komunikat prasowy Organic Congress

Szukasz aktualności ze świata BIO? Sprawdzaj dział AKTUALNOŚCI
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym