Dania: już ponad 300 restauracji i kawiarni z ekologicznym znakiem

Restauracje, kafeterie, kawiarnie, firmy cateringowe i tym podobne miejsca używające co najmniej 30% produktów pochodzenia ekologicznego mogą brać udział w programie Organic Cuisine oraz zyskać odpowiednie oznaczenie.

Projektem tym zarządza Danish Veterinary and Food Administration we wspłópracy z Økologisk Landsforening (Organic Denmark).

Jak dotąd 343 podmioty zakwalifikowały się do posługiwania się logo (złotym srebrnym lub brązowym), a każde z nich odzwierciedla ilość składników ekologicznych używanych w danym miejscu. Co najmniej raz na trzy miesiące placówka musi udostępnić raport ze swoich zakupów kontrolerom.

234 miejsca posługują się brązowym logo (30-60% podawanej żywności jest ekologiczne); 68 ma logo srebrne (60-90%żywności ekologicznej), a 41 z dumą posługuje się złotym (90-100 % żywności ekologicznej). Corocznie u wszystkich uczestników przeprowadzany jest audyt.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sprzedaż żywności ekologicznej w stołówkach, restauracjach i instytucjach w Dani podwoiła się w ostatnich 3 latach od około 61 milionów euro w 2009 do około 123 milionów euro w 2012 roku. Duński rząd chce, by do 2020 roku 60 procent żywności podawanej w tego typu miejscach było pochodzenia ekologicznego.

Interesuje Ciebie eko catering i żywność ekologiczna w restauracjach. Zapraszamy do lektury działu EKO RESTAURACJE

źródło: oneco.biofach.com

Brak postów do wyświetlenia