Czym wyróżnia się dobra oliwa? Jak poznać oliwę extra virgin BIO? Co zwiedzać na Krecie?

O tym jak powstaje oliwa z oliwek na Krecie i co warto zwiedzić podróżując po tej piękniej wyspie rozmawiamy z Tadeuszem Gruszczyńskim, pasjonatem i fanem Krety i oliwy. W ramach Kreta24.pl zajmuje się on importem ekologicznej oliwy, kosmetyków naturalnych oraz pomocą przy wyjazdach turystycznych na Kretę.

Karol Przybylak (Biokurier): Podróżując wielokrotnie po Krecie mieliście okazję przyjrzeć się temu jak powstaje oliwa. Co uważacie za najistotniejsze dla smaku i walorów zdrowotnych?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tadeusz Gruszczyński (Kreta24.pl): Kreta słynie z produkcji najlepszej na świecie oliwy extra virgin (vergine). Dzięki idealnym warunkom klimatycznym, odpowiedniej ziemi, oraz braku zanieczyszczeń  (na wyspie praktycznie nie ma żadnych zakładów przemysłowych) „złoto Krety” posiada cenne walory smakowe i zdrowotne. Mieliśmy okazje wielokrotnie przyglądać się procesowi produkcji oliwy na Krecie. Obok turystyki stanowi ono podstawową gałąź utrzymania mieszkańców wyspy. Zanim zdecydowaliśmy się na wybranie najlepszych producentów odwiedziliśmy kilkanaście  “spółdzielni” oraz firm prywatnych. Od samego początku priorytetem dla nas było wybranie partnera, dla którego niezmienna jakość oraz odpowiednie certyfikaty są najważniejszym aspektem.  W ten sposób trafiliśmy do rodziny Renieris , skąd importujemy oliwę MINOS /BIO oraz PGI/  oraz Dimitriadis – gdzie w posiadłości Astrika produkuje się oliwę BIOLEA .  To dwa różne modele wytwarzania oliwy.

Jakie są najważniejsze różnice między oliwą wytwarzaną “rękodzielniczo” a przemysłowo?

Oliwa extra vergine MINOS produkowana jest w sposób nowoczesny, ale z zachowaniem najbardziej restrykcyjnych norm. Każda partia produktu jest poddawana badaniu we własnym laboratorium, gdzie określa się dopuszczalną maksymalną ilość zanieczyszczeń w kropli produktu. Całość produkcji jest eksportowana do bardzo wymagających rynków jak na przykład Australia, Japonia, Brazylia.

Zbiory oliwek na Krecie odbywają się od połowy grudnia, nawet do lutego. Uzyskanie odpowiedniej jakości oliwy extra vergine, a więc: 100%-go soku ze świeżych owoców wyłącznie mechanicznie w pierwszym tłoczeniu / bez jakichkolwiek procesów chemicznych/ zależy od wielu czynników:

odpowiedniej pory zbiorów,  
maksymalnie szybkiego wytłoczenia,
odpowiedniej temperatury

Oliwa extra vergine to produkt , w którym tzw. poziom kwasowości nie może przekroczyć 0,8% . Oprócz badania chemicznego dokonuje się również oceny organoleptycznej – w ten sposób określa się ilość tzw. defektów oraz atrybutów co również klasyfikuje produkt do miana extra vergine. Całość nadzoruje BIO HELLAS oraz AGRO CERT, potwierdzając odpowiednimi certyfikatami. Po wytłoczeniu następuje proces butelkowania do (wyłącznie ciemnych butelek) i wysyłki do odbiorcy.

BIOLEA  to przykład produkcji z wręcz ekstremalnym zachowaniem dbałości o środowisko , oraz naturalności produktu. Do produkcji stosuje się oliwki wyłącznie z własnej posiadłości Astrika , a produkuje się wyłącznie oliwę z certyfikatem BIO. Ilość produktu w sezonie jest więc ściśle określona i uzależniona jest od urodzaju w danym roku. Gaje oliwne w Astrikas nie są sztucznie nawadniane, a owoc wchłania tyle wody ile jest w stanie zaabsorbować z gleby. Zbiory są o około 30% niższe, niż przy produkcji klasycznej, ale jakość jest niewątpliwie najlepsza. Kiedy owoce są odpowiednie (nie mogą być zbyt dojrzałe) przychodzi pora zbioru. Tłoczenie odbywa się na miejscu tak więc czas pomiędzy zebraniem a wytłoczeniem jest bardzo krótki. Do rozdrabniania stosuje się kamienne żarna, a rozdrobniony produkt nakłada się na specjalne maty.

Po ułożeniu mat, jedna na drugiej, całość poddawana jest procesowi wyciskania specjalna prasą naciskową. Nie ma mowy o ruchu wirowym oraz wkładaniu dużej ilości energii w proces. W ten sposób uzyskuje się100% sok z oliwek, w którym nie ma ani grama wody (przy produkcji nowoczesnej w procesie niezbędna jest woda , tak więc jej niewielka jej część naturalnie miesza się z sokiem). 

Oliwę wtłacza się do specjalnych pojemników wykonanych z odpowiedniej jakości stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Oliwa nie jest filtrowana, tak więc zachowuje wszystkie walory zdrowotne – nie traci antyoksydantów, ani innych cennych składników. Po dokładnym sprawdzeniu jakości przez jednostki nadzorujące BIO HELLAS I AGROCERT może być ręcznie zapakowana w ciemne butelki i wysłana do odbiorcy.

Oprócz “czystej” niefiltrowanej oliwy produkuje się tu również dwa bardzo ciekawe produkty : oliwę nerantziO I lemoniO.  Do kamiennych żaren dodawana jest odpowiednia odmiana gorzkich pomarańczy BIO, lub cytryn BIO, z których sok miesza się z czystą oliwą. Produkt jest bardzo wysoko oceniany przez autorytety kulinarne jako dodatek do sałatek, a nawet słodkości.

Dbałość o środowisko oraz metoda produkcji ma istotny wpływ na cenę produktu finalnego, ale naszym zdaniem ten produkt jest tego warty. Na całym świecie oliwy BIOLEA mają swoich zagorzałych fanów. Wszystkich, którzy odwiedzają lub zamierzają odwiedzić Kretę zapraszamy do odwiedzenia posiadłości Astrika, można zobaczyć to przepiękne miejsce , zapoznać się z procesem oraz zdegustować produkty.

Zobacz jak powstaje oliwa Biolea:

Czy sposób uprawy oliwek ma istotny wpływ na jakość oliwy?

Tak, oczywiście. Żyjemy w czasach kiedy odpowiednie odżywianie jest sztuką, Produkty o wysokiej jakości zawsze będą droższe od tych produkowanych masowo, pytanie czy stać nas na późniejsze leczenie chorób spowodowanych nieodpowiednią dietą. Sposób uprawy, czy stosowanie pestycydów ma istotny wpływ na produkt.

Są jakieś specyficzne cechy, które odróżniają oliwę z Krety od innych oliw?

Jedną z cech kreteńskiej oliwy są smak i zapach – oczywiście jeżeli wybierzemy tą o odpowiedniej jakości (trzeba zwrócić uwagę na oznaczenia, o czym opowiem w dalszej części) . Dobra oliwa powinna pachnieć owocami, świeżo skoszoną trawą oraz mieć wyważony poziom goryczki na końcu. Najpopularniejsza odmiana oliwek na Krecie to “Koroneiki” – jest ona najlepsza dla tamtejszych warunków klimatycznych

Ostrość a nawet odczucie pieprzu, w gardle, to bardzo pozytywna cecha oliwy z oliwek doskonałej jakości. Ostrość może być bardzo łagodna, można poczuć delikatne mrowienie lub może ona być na tyle intensywna by prowadzić do kaszlu. Zawodowi degustatorzy oliwy wydobywają z gardła nie jedno, ale dwa lub nawet trzy „kaszlnięcia” po degustacji.

Kolejna pozytywna cecha dobrej oliwy, to oprócz owocowego i ostrego smaku, gorycz., Gorzki smak jest cechą świeżych oliwek. Oliwa z owoców dojrzalszych będzie miała niewiele goryczy. Oliwa wytłoczona z ekologicznej uprawy owoców może być wyraźnie gorzka.

Kreta to nie tylko oliwa. Co polecilibyście na wyspie kulinarnemu turyście?

Dla nas Kreta to wyspa magiczna, która ma swoją bardzo ciekawą historię. Czas biegnie tu jakby wolniej a mieszkańcy są bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów i nikt nikomu nie proponuje niczego “na siłę”.  Można tu znaleźć wiele atrakcji: od morza, wspaniałych widoków, znakomitych plaż, wysokich gór , wspaniałych wąwozów oraz czystej i nieskażonej przyrody po atrakcje kulinarne. Zawsze rekomendujemy zwiedzanie wyspy na “własną rękę” samochodem.  Kulinarny turysta nie zagustuje w lokalnej kuchni spędzając czas w hotelach z all inclusive.

Nie aspirujemy do bycia biurem podróży, ale posiadając spora wiedzę o tym miejscu, pomagamy w możliwie najtańszym dotarciu na Kretę oraz wyborze miejsc poza komercją. Rekomendujemy spędzenie czasu w klimatach, które znamy i kochamy. Kuchnia opiera się właśnie na oliwie, lokalne dania są aromatyczne i bardzo smaczne. Wiemy jak wybierać miejsca, w których warto zjeść. Kreta znakomicie nadaje się do odwiedzin wiosną , kiedy wszystko budzi się do życia. Co więcej pobyt niejednokrotnie jest tańszy niż wyjazd nad nasz piękny Bałtyk czy w Polskie góry.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiał: 


Kreta24.pl to bezpośredni wyłączny importer produktów z Krety: OLIVALOE NATURAL COSMETICS, RENIERIS MINOS CRETE’S BEST, BIOLEA, CRETAN TASTE, PNAVMATIKAKIS, MEGIRYLIS, George Fragkedakis, HAITOGLOU BROSS, APARTAMENTY WAKACYJNE NA KRECIE, BEZPIECZNY WYNAJEM SAMOCHODÓW, ORGANIZACJA WYJAZDÓW INTEGRACYJNYCH