Czy żywność ekologiczna i zdrowa żywność to pojęcia równoważne?

 Zdrowa żywność to pojęcie nieprecyzyjne

Pojęcie zdrowej żywności jest nieprecyzyjne, tak naprawdę nigdy go nie zdefiniowano. Zrodziło się w Polsce w latach 80. XX wieku, w trakcie tzw. Targów Zdrowej Żywności odbywających się w Tarnowie. Początkowo pod tym pojęciem sprzedawano głównie produkty konwencjonalne z różnymi zdrowotnymi dodatkami, np. solą gruboziarnistą, płatkami zbożowych, otrębów, miodów, żywność bezglutenową oraz produkty zielarskie. W tamtych czasach pojęcie zdrowej żywności nie obejmowało żywności ekologicznej, gdyż takowej (w sensie prawnym) w Polsce nie było. Definiując pojęcie zdrowej żywności nie kładziono dużego nacisku na pochodzenie wykorzystywanego surowca.

Obecnie termin „zdrowa żywność” jest z pewnością nadużywany. To określenie marketingowe, którym opisuje się najróżniejsze produkty: od słodzików, najróżniejszych płatków śniadaniowych po certyfikowaną żywność ekologiczną. Wskutek tego konsument jest zazwyczaj zagubiony i tak naprawdę, jeżeli nie uzyska fachowej i uczciwej porady od sprzedawcy, nie bardzo wie co kupuje (i czy rzeczywiście jest to zdrowe).

Żywność ekologiczna to termin uregulowany prawnie

Pojęcie żywności ekologicznej (bądź też EKO, BIO, ORGANIC – te pojęcia są równoważne) jest natomiast ściśle zdefiniowane prawnie i może być stosowane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają określone warunki produkcji.
Stosowne dokumenty prawne znaleźć można na stronie: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/legislation_pl

O kryteriach rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego piszemy w Biokurierze na co dzień. Dla porządku przypomnimy tylko kilka podstawowych (w gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się nawozów chemicznych i sztucznych środków ochrony roślin, zwierzęta karmione są naturalnymi paszami a w przetwórstwie zakazane jest stosowanie większości sztucznych dodatków, aromatów i konserwantów).

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Zarówno gospodarstwa jak i przetwórnie i dystrybutorzy żywności ekologicznej muszą posiadać aktualny certyfikat przyznawany przez niezależną jednostkę certyfikującą. Żywność ekologiczna musi być odpowiednio oznakowana. a prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się:

 

– nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent (polskie upoważnione jednostki certyfikujące i ich kody zamieszczono na stronie 2),

– napis: “Rolnictwo ekologiczne UE / Polska / Inny kraj”
– nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy.
– “Eko Liść” nowe unijne logo produktów ekologicznych (jego stosowanie jest obowiązkowe, ale producenci mogą wykorzystywać jeszcze stare etykiety do wyczerpania zapasów)

Często pojawiają się też znaki stowarzyszeń rolników ekologicznych (np. Ekoland) lub unijny znak “Rolnictwo Ekologiczne”.  Kilka innych znaków zamieszczamy u dołu strony www Biokuriera.

Tak oznaczona etykieta gwarantuje, że minimum 95% składników produktu pochodzi z upraw ekologicznych, a proces produkcyjny był nadzorowany.

Żywność ekologiczna wytwarzana jest więc w ramach zorganizowanego, wiarygodnego systemu kontroli. Sformułowania tego nie można używać pochopnie. W przypadku sformułowania ZDROWA ŻYWNOŚĆ nie mamy tej gwarancji, co sprawiło, że to, niegdyś bardzo nośne i modne określenie, straciło na wartości.

 

Pytanie zadała Hania z Warszawy

 

 

[Wróć do listy pytań]

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia