Czosnek ekologiczny to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dlatego w okresach jesienno zimowych warto pamiętać o tym wonnym warzywie i wykorzystywać je w kuracjach wzmacniających odporność. Mogą je stosować zarówno dorośli jak i dzieci. Wielu naturalistów uważa, że jeden ząbek czosnku dziennie wraz z urozmaiconą dietą bogatą w świeże warzywa i popijaniem owocowych herbatek więcej znaczy niż łykanie różnorakich sztucznych witaminowych, drogich preparatów.
Za co ceni się ekologiczny czosnek?
Dlaczego wybierać czosnek ekologiczny?
Czosnek ekologiczny najlepiej zjadać świeżo pokrojony, wraz z kanapką posmarowaną masłem, twarogiem i posypaną świeżą zieloną pietruszką, która neutralizuje intensywny aromat tego warzywa. Zapach niweluje też nać selera oraz zielona sałata.
A oto kilka kuracji z wykorzystaniem czosnku z upraw ekologicznych:
Czosnkowy eliksir wzmacniający
Starożytna kuracja tybetańska
Popularna bardzo kuracja skuteczna przy wielu schorzeniach została podobno opracowana dawno temu na Dalekim Wschodzie. Jak wynika z różnych maszynopisów, rękopisów, broszurek i porad krążących po kraju, przeprowadza się ją w sposób następujący. 1/3 kg czosnku obrać i drobno pokroić. Z kawałeczków, ale można też z całych ząbków, wycisnąć dobrze sok – najlepiej pod prasą. Do soku dodać 300 g spirytusu. Zamknąć w butelce i odstawić na 10 dni w chłodne miejsce. Potem przecedzić wszystko przez gazę i ponownie zlać do butelki lub kilku buteleczek. Po trzech dniach zacząć kurację. Przez pierwsze pięć dni stopniowo każdorazowo zwiększać dawkę spożywanych kropli w sposób następujący. Rano pierwszego dnia 1 kroplę, w południe 2 krople, a wieczorem 3 krople. Drugiego dnia rano 4 krople, w południe 5 kropli i tak aż dojdzie do 15 kropli, w południe 14 kropli…, a potem stopniowo o kroplę dawki zmniejsza się, aż do 1 kropli dziesiątego dnia wieczorem.
Następnie pozostałą część nalewki spożywa się trzy razy dziennie po 25 kropli. Jak informują zalecenia starej chińskiej medycyny tę kurację, doskonale podtrzymującą zdrowie i podnoszącą witalność, należy po 5 latach powtórzyć.
Pasta z czosnku
Jak twierdzi prof. Jan Muszyński, wybitny znawca medycyny ludowej i fitoterapii, najlepszym wszakże domowym przetworem dobroczynnie wpływającym na zdrowie jest świeży czosnek spożywany w formie pasty zjadanej z chlebem lub bułką. Jeden do trzech ząbków czosnku (około 1-3 g) utrzeć na drobną miazgę z zieleniną pietruszki lub selera, dodać trochę masła, śledzia. Natka w paście neutralizuje częściowo przykry zapach przyprawy. Dodam przy okazji, że w staropolskiej medycynie zalecano by: „czosnek z gęby nie cuchnął, bób po nim jeść należy świeży, albo ćwikłę w popiele pieczoną”.
Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!
Biokurier na Twitterze – sprawdź