Ekologiczna ryba to wciąż jeszcze rzadkość na polskim rynku, ale sytuacja powoli zmienia się na lepsze. Tym razem proponujemy dwa pyszne przepisy kulinarne z wykorzystaniem żywności BIO i ryb: pstrąga i szczupaka (albo okonia).
Najpierw przepis dla maluchów:
a później dla nieco starszych 😉
Wszystkie trzy wymienione gatunki ryb znajdują się na „zielonej” liście w opublikowanym przez WWF poradniku „Jaka ryba na obiad”. Dlaczego warto włączyć ryby do swojej diety? Są dobrym źródłem kwasów Omega-3, pełnowartościowego białka oraz witamin m.in. A, D, E oraz z grupy B.
Ryby ekologiczne?
Warto wiedzieć, że unijne regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego obejmują także hodowlę ryb. Ekologicznym hodowcom ryb nie wolno stosować hormonalnej stymulacji rozrodu, powinni stosować pasze ekologiczne i uzupełniać je paszami rybnymi, uzyskanymi z połowów, które są prowadzone w sposób przyjazny dla środowiska.
Więcej w naszym materiale: Będą certyfikowane ekologiczne ryby. Nowe unijne regulacje
Tematem ryb i zrównoważonych połowów zajmiemy się w Biokurierze wkrótce w szerszym zakresie.
Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)! Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!
{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.