Te brązowe lub białe ziarenka to jeden z najpopularniejszych pokarmów na świecie. Szacuje się, że potrawy na bazie ryżu zjada codziennie połowa ludzkości. Dla Chińczyków, mieszkańców Indonezji i Azji Mniejszej jest podstawowym produktem żywnościowym. Czym różni się ryż brązowy od białego? Jakie są rodzaje ryżu? Jak go gotować? Dlaczego warto wybierać ryż ekologiczny?
Ryż uprawia się masowo od 4-5 tysięcy lat. Znanych jest kilka tysięcy odmian, które różnią się m.in. kształtem, barwą i wielkością ziaren. Najwięcej ryżu uprawia się w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Na mniejszą skalę uprawiany jest we Włoszech, Francji i Hiszpanii, ale też na Ukrainie i w krajach Azji Środkowej. Do Polski jest najczęściej importowany z krajów Dalekiego Wschodu.
O ryżu białym
W sklepach i marketach najłatwiej kupić biały ryż obłuszczony (bardzo często w torebkach). W procesie jego produkcji ziarna są polerowane, aby uzyskać piękny biały kolor. Niestety odbywa się to kosztem właściwości odżywczych. W procesie łuszczenia białego ryżu, w specjalnych młynach walcowych, ziarniaki pozbawia się okrywy z nasion, a co za tym idzie tracą one cenny zarodek wraz z warstwą zasobną w witaminę B1. Codzienne spożywanie, tak wyprodukowanego, białego ryżu doprowadziło niegdyś w Japonii sporą grupę ludzi do śmiertelnej choroby zwanej beri-beri, spowodowanej brakiem witaminy B1. Ten przypadek stał się bardzo głośny na świecie i od niego ponownie wzrosło zainteresowanie konsumpcją ryżu niełuskanego.
Ryż brązowy niełuskany
Biały ryż jako pokarm ma mniej wartości odżywczych niż ryż brązowy, który wraz z modą na zdrowe i ekologiczne odżywianie, zdobywa sobie coraz większą popularność.Nie ma problemu z dostaniem takiego produktu w sklepach z produktami ekologicznymi. Warto wiedzieć, że ekologiczny ryż brązowy niełuskany dłużej się on gotuje i ma nieco inny, bardziej wyrazistszy smak.
Ekologiczny ryż brązowy niełuskany jest często składnikiem diet leczniczych i profilaktycznych. Zaleca się by znalazł się w diecie osób cierpiących na dolegliwości jelitowe, biegunki, zwłaszcza małych dzieci i osób starszych. Po drugie warto by jadały go osoby z nadciśnieniem tętniczym, skłonnościami do kamicy nerkowej, w chorobach skóry m.in. łuszczycy. Ryż brązowy zawiera też składniki mogące działać przeciwnowotworowo – jego Otręby zawierają dużo przeciwutleniaczy.
Czym jest parboiling?
Dlaczego ryż ekologiczny?
Rodzaje ryżu
Ryż arborio
Ta odmiana zawiera dużo skrobi. Pochodzi z Włoch i znakomicie nadaje się do przyrządzania risotto.
Ryż basmati
Ryż czarny
W Chinach już od dłuższego czasu wykorzystuje się ten zdrowy produkt do wyrobu makaronu, przyrządzania puddingu, a także do dekoracji.
Ryż czerwony
Ryż długoziarnisty
Ryż dziki
Ryż jaśminowy
Ryż krótkoziarnisty