Czas na pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną

Wczoraj opublikowaliśmy artykuł na temat ekologicznej gryki. Dziś kolejna już na łamach Biokuriera propozycja wykorzystania kaszy gryczanej w kuchni: Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i grzybami.

Nasza niezawodna dostarczycielka znakomitych eko przepisów, Agnieszka Szeffler – Grudkowska pisze: Przyznam się – poczułam się zainspirowana “knish’ami” pani Agnieszki Kręglickiej (z jednego z wydań “Wysokich Obcasów”). Bardzo lubię kulinarną prozo-poetykę, którą posługuje się pani Kręglicka, a przede wszystkim cenię ją za promowanie idei Slow Food w Polsce i zachęcanie do wykorzystywania tak samo nowych, sprowadzanych produktów, jak i regionalnych, ekologicznych, świeżych. Knish’e pani Agnieszki były oryginalnie pozwijane w pierogobułki, w połowie otwarte.

Ja proponuję użycie ekologicznej mąki orkiszowej i formę klasycznego pieroga, a poza tym dodatek w postaci czerwonego barszczu, chłodnika botwinkowego lub keczupu bezcukrowego (dlaczego? – sam pierożek, choć smaczny, zdaje się być z lekka zapychający i suchy, więc powyższe uzupełnienie jest jednocześnie idealnym dopełnieniem. Sądzę, że idealnym rozwiązaniem byłoby dodać do farszu dwa pomidory pozbawione skórki, pokrojone w kostkę).

Sprawdź przepis:



Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia