Czarny bez pomocny przy grypie

Na pierwsze jesienne przeziębienia, łamanie w kościach, rozbicie i katar, wiele osób reaguje szybko sięgając po lek z natury: czarny bez (Sambucus nigra).

Kto nie spóźnił się w tym roku, ma może w domowej apteczce syrop z owoców czarnego bzu i susz z jego wiosennych kwiatów. Zarówno owoc jak i kwiat tej rośliny zawierają bogactwo składników działających kompleksowo przy przeziębieniu i grypie.

Czarny bez i jego prozdrowotne działanie

Zawierają one: prowitaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, flawonoidy, rutynę, kwasy organiczne i fenolowe, garbniki, śluzy i olejek, cukry, pektyny, sterole i sole mineralne.

Przetwory na bazie czarnego bzu, zwanego też dzikim bzem działają hamująco nawet na wirusa grypy. Badania medyczne wykazały, że przy spożywaniu ekstraktu infekcja ulegała zahamowaniu, bądź też trwała o połowę krócej (4 zamiast 8 dni w grupie, która przyjmowała placebo). W 93 % przypadków gorączka unormowała się w ciągu 2 dni, a całkowite wyzdrowienie nastąpiło w ciągu 6 dni. Naukowcy potwierdzili w badaniu klinicznym, że przy braku skutków ubocznych i bardzo niskich kosztach, ekstrakt z czarnego bzu jest znakomitym lekiem zarówno w przypadku grypy wywołanej wirusem typu A jak i B.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Owoce bzu mają też działanie przeciwbakteryjne i łagodne działanie przeciwbólowe. W tradycyjnej medycynie używano ich w infekcjach gardła, stanach zapalnych i podrażnieniach, napotnie.

Susz, gotuj, smaż

Uwaga: nieprzetworzone, a zwłaszcza zielone owoce czarnego bzu oraz liście i nasiona tej rośliny zawierają toksyczną substancję – sambunigrynę. Zwłaszcza u dzieci może ona spowodować niebezpieczną biegunkę. Jest jej jednak niewiele i zostaje unieszkodliwiona w trakcie obróbki termicznej: suszenia, gotowania, smażenia.

Co można przygotować z czarnego bzu?

– napary
– syropy (z kwiatów i owoców)
– soki (szklanka wody i szklanka cukru na każdy kilogram owoców)
– dżemy, galaretki, „powidła” (warto przetrzeć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek)
– suszone owoce (można użyć do herbaty, ciast, muffinek)
– wino

Warto wykorzystać ostatnie ciepłe dni września i zebrać czarny bez. Jeśli nie uprzedziły nas ptaki, czy inni amatorzy tych owoców, możemy mieć doskonałą bazę do zdrowych przetworów. Pamiętajmy, aby zbierać z daleka od szos i terenów zanieczyszczonych przemysłowo. Krzewy i drzewa bzu spotkamy najczęściej na stanowiskach tzw. ruderalnych, obrzeżach rowów melioracyjnych, pól, na skraju lasu.

Inne naturalne kuracje leczące przeziębienia w poradniku Słynne Leki Domowej Apteki polecamy również poradnik Czarny bez – zdrowie z natury

oprac. Małgorzata Górska na podstawie US National Library of Medicine National Institutes of Health.
zdjęcie: Chroma Stock

Brak postów do wyświetlenia