Cytrynowiec

ciasto:
4  jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Całe jajka ubić z cukrem (około 8 minut),wsypać przesiane mąki z kakao i proszkiem,wymieszać.
Na dno blaszki (40 cm x 24 cm) położyć papier pergaminowy,po czym wlać ciasto.
Piec około 10-12 minut w temp. 180 st.

Masa cytrynowa:
3 szklanki wody
sok z 3 cytryn,razem ze startą skórką
1 szklanka cukru
3  duże jaja
2 budynie waniliowe

Wykonanie:
2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, sokiem z 3 cytryn i startą skórką cytrynową.
1 szklankę wody miksujemy z 3 jajami i suchym budyniem.
Jak tylko woda się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt, dajemy do wychłodzenia.

Masa śmietankowa:
600 ml.śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Namoczyć  żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ,po czym wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę
Kremówkę kładziemy na zimną masę budyniową

Przygotować około 25 sztuk szkolnych herbatników,oraz trochę  wody z  sokiem z cytryny.
W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany.
Herbatniki polać lukrem zrobionym z 5 łyżkami cukru pudru, z dodatkiem jednej łyżki soku z cytryny oraz łyżki gorącej wody.

Autorka przepisu: Weronika

Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]

Brak postów do wyświetlenia