SKŁADNIKI:
- 2 Piersi z kurczaka
- Duże opakowanie pomidorów w kawałkach
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- sok z 1 grejpfruta
- 2 pomarańcze obrane całkowicie z błonek
- 300 ml śmietany
- pieprz
- sól
Marynata: - łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka ostrej papryki
- skórka z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kurczaka marynujemy w przyprawach, oliwie i skórce z cytryny przez około godzinę.
Mięso podsmażymy aby się zrumieniło.
Podsmażonego kurczaka przekładamy do garnka razem z pomarańczami, sokiem z grejpfruta, pokrojoną papryką, koncentratem i pomidorami.
Gotujemy aż pomidory się rozpadną a mięso będzie soczyste około 20 minut
Zabielamy śmietaną.
Przyprawiamy solą i pieprzem
Gotujemy jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z makaronem penne lub ryżem:)
Smacznego:)