Teraz czytasz...
Skrzydełka z kurczaka curry w potrawce z marchewki, cebuli oraz papryki
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Skrzydełka z kurczaka curry w potrawce z marchewki, cebuli oraz papryki

Katarzyna Kosmala
skrzydełka z kurczaka curry z potrawką z marchewki, cebuli i papryki

Skrzydełka z kurczaka curry to ciekawa propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować go na zapas i odgrzać następnego dnia. Gwarantujemy, że będzie smakować!

Skrzydełka z kurczaka: prosty i tani obiad

Publikowane w Biokurierze przepisy mają odpowiadać nie tylko założeniom zdrowej diety, ale też być proste w przygotowaniu. Wiemy, jak deficytowym towarem jest dziś czas. Zdajemy też sobie sprawę z rosnących cen. Stąd staramy się podpowiadać, jak gotować zdrowo i oszczędnie oraz dzielimy się sprawdzonymi przepisami.

Dziś pora na drób, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. Kotlety z piersi kurczaka, smażone udka czy skrzydełka z piekarnika to tylko niektóre z opcji. Dodajmy do tej listy pożywny rosół oraz sałatki, np. z mango i kurczakiem albo z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka. Brzmi smacznie, prawda?

By jednak przygotować pożywny obiad na ciepło, podpowiemy jak przyrządzić skrzydełka z kurczaka. Potrawa niby klasyczna, jednak z dodatkiem curry uczynimy ją nieco bardziej orientalną. Z kolei obecność marchewki, papryki i cebuli doda nam swojskiego akcentu i podniesie wartość odżywczą całego dania.

→ Przeczytaj również: Jak ugotować dobry rosół?

Skrzydełka z kurczaka – przepis

skrzydełka z kurczaka w curry z potrawką z marchewki, cebuli i papryki

Skrzydełka z kurczaka w curry z potrawką z marchewki, cebuli oraz papryki

Skrzydełka z kurczaka w curry z dodatkiem słodkiej marchewki to szalenie ciekawe połączenie i sposób na wartościowy posiłek dla całej rodziny.

Składniki
  

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy curry
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 5 cebul
  • 5 marchewek
  • 2 czerwone papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Skrzydełka pokrój na 3 części.
  • Natrzyj solą, pieprzem i curry. Obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cebule pokrój w półplastry, a paprykę w paski.
  • Warzywa podlej wodą, dopraw i pozwól, by danie parowało pod przykryciem do miękkości.
  • Dodaj usmażone skrzydełka, wsyp resztę przyprawy i duś razem ok. 10 min, często mieszając, żeby nie przywarły.
  • Podawaj z ryżem lub chlebem.
Słowa kluczowe drób, skrzydełka z kurczaka
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Pomysł na skrzydełka!

Możecie też przygotować skrzydełka w miodzie i skrzydełka z piekarnika w ulubionych przyprawach. Pamiętajcie jednak, by wzbogacić danie odpowiednią porcją warzyw. Dobrym uzupełnieniem do mięsa będzie też kasza, ryż oraz świeże surówki (np. z marchewki).

Przepis na skrzydełka z kurczaka pierwotnie ukazał się w najnowszym numerze drukowanego Biokuriera, którego możecie przeczytać też on line. Jeśli jednak wolicie tradycyjną wersję naszego pisma, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej.

Skorzystaj również z naszych innych przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania. Wybraliśmy te, które idealnie wpisują się w założenia sezonowej diety. Jesienią najlepiej smakują:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.