Składniki:
2 średniej wielkości cukinie bio
2 szklanki ugotowanego czerwonego lub brązowego ryżu bio
3-4 plasterki sera żółtego bio lub 100g tofu
2 marchewki bio
1 cebula bio
½ ostrej papryczki habanero bio
przyprawy bio: sól, pieprz, czubryca zielona
odrobina drobno pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cukinie musimy: umyć, obciąć im końcówki, sparzyć przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku, przekroić na pół i wydrążyć w środku (wydrążany środek dodajemy do ryżowego farszu). Ugotowany wcześniej ryż mieszamy z: drobno pokrojoną cebulą, startą na dużych oczkach marchewką, natką pietruszki, przyprawami i pokrojonym na kawałeczki serem (lub tofu). Jeśli lubimy ostrzejsze doznania – możemy do farszu dodać odrobinę czerwonej papryki habanero. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem organicznym, wykładamy nadziewane ryżowym farszem cukinie i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smaczne danie obiadowe, lekkostrawne, które dobrze komponuje się np. z buraczkami, a najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!