Z miesiąca na miesiąc na półkach sklepów z ekożywnością (i nie tylko) przybywa superfoods. Niedawno ich ofertę poszerzyła także firma Symbio – spróbować można ekologicznej spiruliny a także sproszkowanej trawy jęczmiennej.
Sproszkowane trawy jęczmienne i pszeniczne
– Proszki trawy jęczmiennej i pszenicznej powstają w wyniku wysuszenia a następnie sproszkowania liści. W przeciwieństwie do ziaren nie zawierają glutenu, natomiast naturalnie zawierają zielony barwnik chlorofil – tłumaczy Marta Sowa z Symbio Polska.
Sproszkowana trawa jęczmienna dostępna jest w opakowaniu 100g a trawa pszeniczna w opakowaniu 250g.
Spirulina
Z kolei spirulina to rodzaj zielononiebieskiej mikro algi z grupy sinic. Zawiera naturalny barwnik chlorofil. Może być spożywana samodzielnie lub używana jako dodatek do jogurtów lub soków. Sprawdza się także jako składnik makaronów, sosów, czy ciasteczek. Produkty dostępny jest w opakowaniu 100 g.