Czerwona zielona, czy żółta? Łagodna czy ostra? Natura dostarczyła nam niemal nieskończone bogactwo rodzajów papryki. Oprócz całej gamy smaków, dostarczają one naszym organizmom wielu korzystnych składników. W tym tygodniu piszemy o walorach jakie kryje papryka ekologiczna.
Współcześnie paprykę kojarzy się z Węgrami, gdzie nazywa się ją „czerwonym złotem”. Jej prawdziwą ojczyzną jest jednak Ameryka Południowa. Do Europy dotarła najprawdopodobniej za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Znakomicie sprawdzała się w postaci startej, jako nowy rodzaj pieprzu, który uzyskuje się susząc i ścierając na proszek pewne odmiany papryki (np. cayenne). Niemiecki naukowiec i podróżnik Alexander von Humboldt uważał, że w kuchni Indian, papryka zajmowała tak istotne miejsce jak u Europejczyków sól.
Bogactwo zdrowych składników w papryce
Od czego zależy „ostrość” papryki?
Bardzo cennym i ważnym składnikiem papryki jest alkaloid o nazwie kapsaicyna, który nazywany bywa także enzymem ostrości. To właśnie od zawartości kapsaicyny zależy stopień ostrości papryki (ilustruje to nawet specjalna skala stworzona w 1912 przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a).
Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU) określa ilość kapsaicyny, a co za tym idzie „ostrość” papryki. 0 w skali Scoville’a ma najsłodsza odmiana, czyli papryka roczna. Papryczki chilli to około 2500-8000 SHU, a papryka tabasco 30000-50000 SHU.
Jak złagodzić ostry smak papryki?
Przeczytaj to tym jak przekonać dziecko do warzyw i owoców ekologicznych? 7 sposobów
Cenne właściwości kapsaicyny
Jak przechowywać paprykę?
Najlepiej nie przechowywać papryki przez długi czas i kupować warzywo w ilości pozwalającej na zaspokojenie bieżących potrzeb. Papryka powinna być przechowywana w ciemnym suchym miejscu. Nie powinniśmy wystawiać jej na długotrwałe działanie mocnego światła i intensywne zapachy pochodzące od innych warzyw lub przypraw (tak aby nie utraciła swojego specyficznego aromatu).
Papryczka chili świetnym afrodyzjakiem
Pieprz chilli pomaga koić ból
Mimo iż ostry smak pieprzu chilli powoduje pieczenie w ustach, jednocześnie przesyła do naszego mózgu sygnały powodujące złagodzenie bólu. Pieczenie języka i śluzówek jamy ustnej jest przyczyną wysyłania do mózgu informacji, które przekładają się na produkcję endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, które łagodzą ból i wprawiają nas w dobry nastrój. Zbyt częste korzystanie z tych właściwości pieprzu chilli może nawet przerodzić się w uzależnienie.