Co kryje w sobie ekologiczna papryka?

blank

Czerwona zielona, czy żółta? Łagodna czy ostra? Natura dostarczyła nam niemal nieskończone bogactwo rodzajów papryki. Oprócz całej gamy smaków, dostarczają one naszym organizmom wielu korzystnych składników. W tym tygodniu piszemy o walorach jakie kryje papryka ekologiczna.

Współcześnie paprykę kojarzy się z Węgrami, gdzie nazywa się ją „czerwonym złotem”. Jej prawdziwą ojczyzną jest jednak Ameryka Południowa. Do Europy dotarła najprawdopodobniej za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Znakomicie sprawdzała się w postaci startej, jako nowy rodzaj pieprzu, który uzyskuje się susząc i ścierając na proszek pewne odmiany papryki (np. cayenne). Niemiecki naukowiec i podróżnik Alexander von Humboldt uważał, że w kuchni Indian, papryka zajmowała tak istotne miejsce jak u Europejczyków sól.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Bogactwo zdrowych składników w papryce

Papryka jest znakomitym źródłem witamin (A, B, C i E) oraz związków mineralnych (fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo). Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin C (7,5 dag zielonej papryki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie) i A.
Warto wiedzieć, że im bardziej zielona papryka tym więcej witaminy C zawiera. Im bardziej czerwona, tym poziom witaminy C zmniejsza się, a rośnie poziom witaminy A.
Dobra rada! Aby przyswoić najwięcej beta-karotenu z papryki, krójmy ją bezpośrednio przed podaniem i delikatnie polejmy olejem.

Od czego zależy „ostrość” papryki?

Bardzo cennym i ważnym składnikiem papryki jest alkaloid o nazwie kapsaicyna, który nazywany bywa także enzymem ostrości. To właśnie od zawartości kapsaicyny zależy stopień ostrości papryki (ilustruje to nawet specjalna skala stworzona w 1912 przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a).

Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU) określa ilość kapsaicyny, a co za tym idzie „ostrość” papryki. 0 w skali Scoville’a ma najsłodsza odmiana, czyli papryka roczna. Papryczki chilli to około 2500-8000 SHU, a papryka tabasco 30000-50000 SHU.

Czytaj także: Ekologiczna papryka jako kosmetyk

Jak złagodzić ostry smak papryki?

Aby złagodzić ostry smak papryki nie należy używać wody (działa ona wręcz odwrotnie, wzmagając jej ostrość). Znacznie lepiej jest użyć jogurtu, mleka lub jakiegokolwiek tłuszczu roślinnego. Pomóc może także sok pomidorowy, niewielka porcja alkoholi (np. piwa) lub… łyżeczka cukru.

Przeczytaj to tym jak przekonać dziecko do warzyw i owoców ekologicznych? 7 sposobów

Cenne właściwości kapsaicyny

Kapsaicyna ma właściwości bakteriobójcze, powoduje także wydzielanie endorfin (tzw. hormonów szczęścia). To właśnie zawartości kapsaicyny papryka zawdzięcza działanie wspomagające trawienie, przyspieszanie procesów przemiany materii czy też właściwości antyrakowe (testy laboratoryjne wykazały, że kapsaicyny uniemożliwia toksycznym substancjom powodującą raka mutację komórek). Wśród innych zalet wspomnianego alkaloidu wymienia się: zapobieganie krzepnięciu krwi i rozrzedzanie krwi.

blankJak przechowywać paprykę?

Najlepiej nie przechowywać papryki przez długi czas i kupować warzywo w ilości pozwalającej na zaspokojenie bieżących potrzeb. Papryka powinna być przechowywana w ciemnym suchym miejscu. Nie powinniśmy wystawiać jej na długotrwałe działanie mocnego światła i intensywne zapachy pochodzące od innych warzyw lub przypraw (tak aby nie utraciła swojego specyficznego aromatu).

Papryczka chili świetnym afrodyzjakiem

Zgodnie z podaniami ludowymi wielu krajów spożywanie papryki, a zwłaszcza papryki chili poprawia samopoczucie i wzmaga potencję. Współcześnie wiadomo, że związane jest to z działaniem kapsaicyny. Na Karaibach miesza się paprykę chilli z orzechami, cynamonem, wanilą i zalewa brandy. Powstały drink, nazywany „Creme de Banana”, postrzegany jest jako skuteczny afrodyzjak.

 

Pieprz chilli pomaga koić ból

Mimo iż ostry smak pieprzu chilli powoduje pieczenie w ustach, jednocześnie przesyła do naszego mózgu sygnały powodujące złagodzenie bólu. Pieczenie języka i śluzówek jamy ustnej jest przyczyną wysyłania do mózgu informacji, które przekładają się na produkcję endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, które łagodzą ból i wprawiają nas w dobry nastrój. Zbyt częste korzystanie z tych właściwości pieprzu chilli może nawet przerodzić się w uzależnienie.

Brak postów do wyświetlenia