Co kryją w sobie jaja eko?

 Bez jajek oraz przygotowanych z nich pisanek i kraszanek trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Ekologiczne jajka „zerówki” polecamy nie tylko od święta, ale także do codziennych posiłków. Na ich wspaniały smak i właściwości odżywcze wpływa bliski naturze sposób odżywiania i chowu.


Cenne składniki pod skorupką

 

Przez pewien czas naukowcy odradzali spożywanie jaj w obawie przed cholesterolem. Pogląd ten nie znalazł jednak potwierdzenia w faktach – według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może bez obaw spożywać nawet 10 jaj tygodniowo (wliczając w to jajka spożywane jako składnik różnych pokarmów). Jedząc jajka pomagamy dostarczyć naszym organizmom całą paletę aminokwasów egzogennych (czyli takich, które spożywać musimy z pokarmem, gdyż nasz organizm nie może wytworzyć ich samodzielnie).

Żółtko to prawdziwy magazyn cennych składników: fosforu, tłuszczy, witamin A, F, K, B, także D oraz żelaza i kwasów Omega 3 i 6

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 O dobrostanie, żywieniu kur i smaku, czyli dlaczego warto wybrać EKO?

Sposób karmienia i chowu kur niosek nie pozostaje bez wpływu na jakość jaj, ale nie tylko dlatego zachęcamy do wybierania jaj ekologicznych. Wybór ten ma także wymiar etyczny, aby przekonać się dlaczego wystarczy obejrzeć odrażające zdjęcia klatek, w których trzymane są kury… Zgodny z naturą chów zapewnia kurom możliwość dostępu do świeżego powietrza i naturalnego pokarmu. Nieprzypadkowo jaja ekologiczne nazywa się często „jajami od szczęśliwych kur”.

Najbardziej kontrowersyjną metodą chowu jest chów klatkowy (oznaczenie jaj zaczyna się od 3) – zwierzęta nie mają dostępu do świeżego powietrza i trzymane są w niewielkich klatkach (choć wraz z początkiem 2012 r. przepisy w zakresie chowu klatkowego zmieniły się i warunki są nieco lepsze, wciąż jednak jest to sposób chowu bardzo daleki od warunków naturalnych).

Przeczytaj także: Nowe prawo w sprawie hodowli klatkowych już obowiązuje

 

 

 

Bardzo ważne dla jakości spożywanych przez nas jaj jest żywienie kur. W rolnictwie ekologicznym stosuje się pasze oparte wyłącznie na składnikach naturalnych. Kury mają także możliwość przebywania na świeżym powietrzu i samodzielnego poszukiwania pokarmu. Takiej możliwości nie mają w przypadku chowu klatkowego (oznakowanie zaczyna się od „3”) czy też ściółkowego (oznakowanie zaczyna się od „2”).


Odwiedź z nami jedno z gospodarstw ekologicznych  specjalizujących się w hodowli kur niosek:
Eko jajka, warzywa i owoce które uzależniają

To, czym kura się odżywia, wpływa na późniejszy smak jajka. To oczywiście wrażenie subiektywne, ale wielu konsumentów uważa, że jajka pochodzące z niewielkich gospodarstw ekologicznych, smakują najlepiej. Smakosze zwracają uwagę, że jaja kur dawnych ras (nie nadających się do chowu fermowego) takich jak zielononóżka kuropatwiana są bardziej wartościowe i zdrowsze (zazwyczaj jajka kur zielononóżek są dużo mniejsze od „normalnych” jaj i mają barwę jasnokremową ). Warto wiedzieć, że niektóre osoby uczulone na „normalne” jajka, mogą spożywać jaja od kur zielononóżek.

 

Przechowywanie jaj

 

Jaja powinny być przechowywane w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie. Warto schować je w zamkniętej przegrodzie, gdyż mają zdolność pochłaniania obcych zapachów.


Oznakowanie jaj

 

Skorupki sprzedawanych jaj muszą być ostemplowane „kodami producenta”. Kod taki składa się z oznaczenia systemu chowu kur („1” wolny wybieg, „2” ściółka, „3” klatka, „0” chów ekologiczny), oznaczenia państwa członkowskiego (np. PL), oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego. Z obowiązku tego wyłączone są małe gospodarstwa, które  utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek i sprzedają jaja na rynku lokalnym.

W miejscu sprzedaży jaj na rynku lokalnym producent ma obowiązek zapewnić widoczne dla konsumenta następujące informacje: nazwisko producenta jaj, adres i numer odróżniający producenta, datę minimalnej trwałość.

Karol Przybylak
artykuł pochodzi z nr 20 – wielkanocnego, drukowanej wersji Biokuriera
rozdawaj Biokurier klientom swojego eko sklepu

 

 

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia