Składniki:
2 średnie marchewki BIO
1 średni ziemniak BIO
2 łyżki zielonego groszku BIO (może być mrożony lub konserwowy, ale obmyty, bez słonej zalewy)
Ćwiartka średniego selera BIO
2 łyżki pokrojonej cielęcinki BIO
1 łyżka kaszki mannej orkiszowej razowej BIO
Pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek BIO
Sposób przygotowania: Do wrzątku wrzucić kawałki, plasterki cielęciny, i gotować około 15-20 min, aż zmiękną. Wyjąć, by przestygły i pokroić na mniejsze kawałeczki. Do świeżej przefiltrowanej wody wrzucić obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać kaszkę manną razową i pokrojoną cielęcinkę. Wszystko podgotować jeszcze około 5 minut. Gotowe składniki zmielić blenderem lub podusić, gdy dziecko już potrafi gryźć. Do warzywno-mięsnego obiadku można dodać pół łyżeczki masła lub kilka kropel oliwy z oliwek, oczywiście w jakości BIO.
Obiadek można podawać bez dodatku mięsa np. z połową żółtka, dowolną kaszą: gryczaną, jaglaną lub z makaronem razowym. Jest równie smaczny i pożywny. Powyższe proporcje starczą na 2-3 obiadki w zależności od wieku dziecka. Warzywa z cielęcinką można podawać dzieciom karmionym piersią od 7 miesiąca.
Podziel się z nami przepisem kulinarnym na bazie żywności ekologicznej. redakcja@biokurier.pl!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!