Ciecierzyca nazywana takze cieciorką to roślina strączkowa, która cieszy się dużym powodzeniem nie tylko wśród wegetarian. Znakomicie nadaje się do wykorzystania przy humusie, zupach czy też sałatkach. Co warto wiedzieć zanim będziemy chcieli ją wykorzystać w naszej potrawie?
Przechowywanie:
Zaleca się przechowywanie w suchych i szczelnych opakowaniach, z dala od obcych zapachów, bo ciecierzyca, jak wszystkie produkty sypkie może je wchłaniać.
Przygotowanie:
Aby ugotować należy nasiona zalać wodą na 10-12 godzin, a jeśli chcielibyśmy ją jeść na surowo, to powinna moczyć się około 24 godzin. Po odcedzeniu zalać 500 gramów cieciorki 1,5 litra czystej wody i gotować 1,5 godziny. Wody nie solimy. Warto zbierać tzw. szumy lub zmienić wodę w trakcie gotowania. Ze względu na twardą skórkę trwa ono tak długo, lecz można dodać jednego obranego ziemniaka lub pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Można też kupić gotową ciecierzycę w zalewie w puszkach.
Wartości odżywcze (dla 100g)
ciecierzyca gotowana | ciecierzyca surowa | |
wartość energetyczna | 122 kcal | 377 kcal |
białko | 7,7 | 21 |
węglowodany | 12,3 | 56 |
tłuszcze | 2,6 | 8,1 |
gluten | nie zawiera | |
Indeks glikemiczny | 30 |
Zastosowanie:
Nadaje się do zup, potrawek (np. leczo), sałatek. Tradycyjnie przyrządza się z niej pastę zwaną humus.
Co ciekawe dzięki swojemu delikatnemu smakowi znajduje też zastosowanie w deserach.
W naszym dziale z eko przepisami znaleźć można przepisy na potrawy z cieciorki BIO
Przeczytaj także: Była sobie ekologiczna ciecierzyca
oprac. Małgorzata Górska
Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!