Cieciorka. Czym jest i z czym ją zjesz?

Cieciorka, inaczej groch włoski pochodzi z Azji Zachodniej i zyskuje coraz większą rzeszę fanów w Polsce. Wyróżniamy dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli uprawiana w Ameryce Północnej i Europie oraz desi charakterystyczna dla terenów azjatyckich.

Desi czy kabuli?

Ziarenka kabuli, które jemy najczęściej, są większe niż desi i charakteryzuje je kremowa barwa; desi występuje w wielu barwach: od kremowego, czerwonego, żółtego i brązowego aż po zielony i czarny.

Nasiona cieciorki przypominają małe orzeszki i dokładnie taki mają posmak. Dzięki temu świetnie komponują się z warzywami w pasztetach wegetariańskich, daniach jednogarnkowych (curry, chana masala), zupach i sałatkach, poza tym można ją przerobić na mąkę i wyczarować wysokobiałkowe naleśniki albo ciasto.

Włoska farinata jest przygotowywana z mąki cieciorkowej. To również dobry substytut jaj w wypiekach (ważne dla alergików!)  – skleja składniki i pomaga uformować spójną masę. Z ciecierzycy najczęściej przyrządza się pastę hummus, falafel – smażone albo pieczone kotleciki oraz leblebi – bardzo popularne na Bliskim Wschodzie oczyszczone i prażone nasionka wykorzystywane jako przekąska.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak przygotować cieciorkę?

Ziarenka należy moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem koncentratu pomidorowego/ soku z kiszonych ogórków/ majeranku w celu usunięcia fitynianów, które ograniczają wchłanianie składników mineralnych z pokarmu oraz oligosacharydów gazotwórczych powodujących wzdęcia. Po namoczeniu należy je przepłukać i gotować w świeżej, nieosolonej wodzie (posolić pod koniec gotowania) około godziny.

Serio jest w niej białko?

Systematycznie wykorzystując cieciorkę w kuchni możemy znacznie poprawić kondycję organizmu. Nasiona są bogate w białko (W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka) o składzie aminokwasowym podobnym do białek pochodzenia zwierzęcego i błonnik rozpuszczalny – zapewnią nam uczucie sytości, ustabilizują poziom cukru we krwi i zapobiegną zaparciom. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w regulacji gospodarki lipidowej poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w British Journal of Nutrition

”dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę.”

Potas (291 mg w 100g ) udrażnia naczynia krwionośne i przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu co przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Wysoka zawartość żelaza, witaminy B6 i kwasu foliowego pomaga poprawić parametry krwi – jest polecana w dietoterapii anemii i podczas menstruacji. Oprócz tego wzmacnia odporność, a dzięki dużej zwartości dobrze wchłanialnego cynku poprawia stan skóry i paznokci. Uważa się, że cieciorka wykazuje działanie przeciwbólowe, a liście rośliny wspomagają proces trawienia (napar) i leczenie zwichnięć (okłady). W Egipcie cieciorka uważana jest za afrodyzjak, ponieważ ma działanie pobudzające.

Spożywanie cieciorki jest polecane przez wiele publicznych organizacji zdrowia, przykładowo American Diabetes Association, American Heart Association i American Cancer Society.

– Daj spróbować!

Dorota Silarska
Dietetyk oraz Ambasador marki Primavika
www.silarska.blogspot.com

Uwaga! W tekście stosujemy nazwy ciecierzyca i cieciorka zamiennie. Botanicznie są to dwie różne rośliny, ale “kulinarnie” obu tych określeń używa się w odniesieniu do jednej rośliny, którą jest ciecierzyca (cicer).

Brak postów do wyświetlenia