Składniki:
– 2 cytryny
– 5 jajek
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Sparzyć cytryny, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć jajka z cukrem pudrem, stopniowo dodawać mąki i proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać (mikserem), wlać powoli roztopione masło (cały czas miksując), sok i skórkę z cytryny. Blaszkę włożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec ok. 35-40 minut. Wyciągnąć, kiedy ostygnie posypać cukrem pudrem.
autorka przepisu: Aneta
Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis
[ Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]