Ciasto cytrusowe – Kruchy promyk słońca w środku zimy

Ciasto kruche:
500 gr mąka
250 gr masło
200 gr cukru pudru
3 zółtka
1 jajko całe
200 gr cukru pudru
szczypta soli
*wszystkie składniki powinny być zimne

Nadzienie:
3-4 ekologiczne pomarańcze
100 gr dziemu z pomarańczy eko
½ szklanki cukru do zrobienia karmelu

Sposób przygotowania:

Mąkę i masło  połaczyc ze sobą aż uzykamy „piasek”,dodać jajko,żółtka,cukier puder,szyptę soli i wyrobić do połaczenia składników. Cały proces powinien trwac bardzo krótko,aby składniki się nie zagrzały od rąk. Dlatego powiem szczerze trzeba się spieszyć, im szybciej polaczymy w jedność składniki tym ciasto będzie bardziej kruche. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ h.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką  tartą.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę. Odciąć niepotrzebne, wystające kawałki ciasta. Nakłuć widelcem. Polożyć do środka papier do pieczenia i wyłożyć na niego np. ziarenka grochu czy ryżu. Ma to zapobiec rośnięciu ciasta i u trzymania formy „pustego tortu”. Ciasto wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzango do 180 stopni. Ostatnie 10-15 minut wyjąć ziarenka grochu.

Gdy ciasto się piecze, przygotować nadzienie.

Skórkę z pomarańczy pociąć w cieniutkie paseczki ( ułożymy je potem na środku). Z pomarańczy wyciąć fileciki.
Dzem z pomarańczy podgrzać z łyżką wody.

Gdy ciasto kruche już upieczone, na jego dnie ułożyć warstwę dzemu z pomarańczy, na to położyć fileciki z pomarańczy, na samym środku paseczki ze skórki pomarańczy.

Do rondelka na dużym ogniu wsypujemy cukier i mieszamy aż do powstania karmelu. Całe ciasto, wylożone pomarańczami polewamy gorącym karmelem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia na 2 h.
Smacznego !

Autorka przepisu: Iwona

Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis

Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]

Brak postów do wyświetlenia