Chrupiące liście z zielonymi jajeczkami z pary, grzankami i rzodkiewką

 Składniki: garść sałat ekologiczych- mieszanka rukoli, masłowej i roszponki,  kilka liści bazylii ewentualnie kilka liści czosnku niedźwiedziego, 1/3 pęczka szczypiorku BIO, 1/2 marchewki BIO, Pestki słonecznika BIO, 6 łyżek oliwy z oliwek BIO, 1 łyżka octu jabłkowego BIO, szczypta soli, 2 ząbki czosnku BIO, łyżeczka musztardy BIO, kilka rzodkiewek BIO, 8 jaj ekologicznych od zielononóżki, ewentualnie rzeżucha, ewentualnie kilka plasterków bio szynki – najlepiej dojrzewającej lub dobrej kiełbasy, bagietka

Sposób przygotowania:

Kilka kulinarnych manewrów i na stole ląduje upragnione lekkie i oczyszczające zamieszanie w postaci jędrnych warzyw w towarzystwie rozpływających się jajek, pachnących grzanek i prażonych pestek.

Zaczynamy od dresingu. Najprostszy będzie ok. Musztardę mieszamy z octem lub cytryną, solą, pieprzem i oliwą dodawaną drobnym ciurkiem. Możemy dodać koper lub natkę. Liście myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, ale nie nazbyt drobno. Marchewkę obieramy i siekamy w paseczki. Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni. W piecu opiekamy szynkę na chrupko, a razem z nią pokrojoną bagietkę natartą czosnkiem i polaną oliwą – na złoto i pachnąco.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czas na jajka. Kieliszki smarujemy oliwą. Do każdego wkładamy po listku bazylii ew. czosnku niedźwiedziego, wbijamy jajo, solimy i pieprzymy. Gotowe kielonki z jajkami wkładamy na parę – do garnka z dziurkami, nad wrzątek na ok. 5 minut.

Kiedy wszystkie puzzle są gotowe. Mieszamy listki sałaty z dresingiem, dodajemy ziarenka, chrupiącą szynę z grzankami. Na koniec jaja i rzeżuchę. Szczypiorek w dłoń i gotowe:)

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl .

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl


Grzegorz Łapanowski – 100% kulinarnej pasji. Gotował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Studiował Nauki Polityczne i Socjologię na Uniwersytecie Warszawskim, a także Bezpieczeństwo Żywności na Instytucie Żywności i Żywienia. Razem z Tomkiem Jakubiakiem prowadzi wtorkową kuchnię w Dzień Dobry TVN. Wkrótce będzie gospodarzem autorskiego programu na Kuchnia TV. Uwielbia jazdę na rolkach i targi warzywne o wschodzie słońca.


Brak postów do wyświetlenia