Jak przyrządzić samodzielnie pierwszy zakwas a następnie go rozmrozić? Czy w domu da się upiec również chaczapuri i pitę? A może bułkę do burgera? Chleb na zakwasie czy na drożdżach? A może pieczywo bezglutenowe? Chleb – domowa piekarnia to napisana z pasją książka, która pozwoli Wam rozwiązać wszystkie powyższe zagadki. I jeszcze parę innych…
Jak się okazuje, Piotr Kucharski wywodzi się z rodziny o tradycjach piekarniczych i już jako dziecko miał okazję obserwować powstawanie prawdziwego chleba.
We wstępie dzieli się kilkoma osobistymi uwagami, ale później w roli głównej jest już tylko chleb i wszystko co potrzebne do wypieku.
Zaczynamy więc od krótkich opisów niezbędnych przyrządów, rodzajów i typów mąk a potem tworzymy już nasz pierwszy zakwas. Gdy już go mamy, czas wypróbować pierwszą porcję przepisów, m.in.: chleb żytni (w kilku wersjach), miodowy, z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi, piwno – cebulowy, podpłomyki.
Dla tych, którzy za prowadzeniem zakwasu nie przepadają bądź wciąż zapominają go odżywić, Piotr Kucharski przygotował też sporą porcję przepisów na bazie drożdży: chleb z płatkami owsianymi, mieszany z czarnuszką, orkiszowy na podmłodzie. Spróbować można również samodzielnego wyrobu pieczywa na bazie mąk bezglutenowych.
Ciekawym wzbogaceniem książki są przepisy na najróżniejsze rodzaje bułek i chlebów płaskich (rozdział IV). Poznańska, grahamki, bajgle, pita, ciabatta a nawet nasze rodzime cebularze – naprawdę da się! I to w domu… ;).
W ostatnim rozdziale Piotr Kucharski nieco poszerzył spektrum tematyczne i mamy możliwość wypróbowania przepisów na potrawy z chlebem i do chleba. W końcu jeżeli już mamy dobre pieczywo to trzeba je ciekawie podać lub wykorzystać…
Świetnie wydana książka z prostymi, przejrzyście zaprezentowanymi przepisami. Piękne zdjęcia. Nic tylko czytać, piec i…jeść.
WYDAWNICTWO: PASCAL LICZBA STRON: 270 OPRAWA: TWARDA FORMAT: 205 X 265