Jogurty i desery z chia to produkty nielegalne – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Dlaczego?
Dozwolone zastosowania nasion chia
Zgodnie z prawem unijnym, nasiona szałwii hiszpańskiej (czyli chia) mogą być dodawane w proporcji max 10% do:
- wyrobów piekarniczych
- śniadaniowych przetworów zbożowych
- mieszanek owoców, orzechów i nasion
- soków owocowych (w ilości 15 g/450 ml)
- mieszanek soków owocowych (w ilości 15 g/450 ml).
- mogą być również sprzedawana w opakowaniach jednostkowych, przy czym musi na nich znajdować się informacja o zalecanym dziennym spożyciu, które wynosi max. 15 g.
Niedozwolone zastosowania nasion chia
Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności.
Czytamy na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Chia czyli…
Chia to nasion rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Wywodzą się z Ameryki Południowej. Niegdyś uznawane były za jeden z 5 najważniejszych pokarmów Azteków. Obecnie zalicza się to grupy tzw. superfoods ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3.
W Europie są dozwolone do spożycia od 2009 roku. Najpierw jedynie jako dodatek do produktów piekarniczych, później paleta zastosowań poszerzyła się, ale jak widać wciąż jest zbyt mała. Najprawdopodobniej zalegalizowanie jogurtów i deserów jogurtowych z dodatkiem chia nastąpi wkrótce.