Certyfikowany ekologiczny chleb bez glutenu? Rusza specjalistyczna piekarnia

Prowadzona przez Bogdana Smolorza (Biopiekarz), specjalnie wydzielona, piekarnia uzyskała potwierdzenie bezglutenowości wypieków. W ofercie znajduje się 8 chlebów. 

Bogdan Smolorz podczas sprzedaży ekologicznego chleba, niejednokrotnie spotykał się z osobami borykającymi się z problemami uczuleń i celiakii. Prace nad wypiekami bezglutenowymi miały pozwolić otworzyć się na tą grupę. Nie było łatwo, ale udało się.

– Mamy nową pracownię bezglutenową Piekarnie Cukiernie w standardzie Bio i Gluten Free potwierdzone badaniami na bezglutenowość i certyfikatem Bio. Prowadzimy wysyłki do klientów indywidualnych i sklepów. Możemy zaopatrywać kooperatywy i grupy zakupowe – mówi piekarz. Wśród składników wykorzystywanych w chlebach znajduje się m.in.: mąka jaglana, kasztanowa, kukurydziana, ryżowa i mąka z quinoa.

Wyniki testów opublikowane zostały na facebooku:

Dzisiaj po długim czasie przygotowań, wielu trudnościach i ogromu pracy zakończył się bodaj jeden z najważniejszych etap…

Opublikowany przez Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan na 8 kwietnia 2016

 

Jesteśmy pierwszą i jedyną piekarnią która wypieka certyfikowany bezglutenowy chleb w standardzie ekologicznym – dodaje Bogdan Smolorz.

Wypieki Biopiekarza zamawiać mogą ekosklepy oraz klienci indywidualni przez Internet, ale dostępne są także na odbywającym się w każdą sobotę w mikołowskim EKO BIO ORGANIC CENTRUM kiermaszu i delikatesach, które na terenie wspomnianego obiektu otwarte są codziennie.