Cebula zazwyczaj nie jest głównym składnikiem potraw, ale trudno nie przyznać, że przesądza o pysznym smaku wielu z nich. Warzywo to korzystnie działa także na nasze zdrowie, co potwierdzają kuracje medycyny ludowej, ale także składy wykorzystywanych współcześnie lekarstw.
Z tego artykułu dowiesz się:
Skąd się wzięła cebula?
Jadali ją budowniczowie piramid i greccy atleci. Pochodzi najprawdopodobniej z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a na kontynent Amerykański przywiózł Krzysztof Kolumb.
Właściwości zdrootne cebuli
Pozytywnie działa na układ krążenia, wzmacnia kości a przyrządzany z niej syrop pomaga przy przeziębieniach. Ma także działanie bakteriobójcze i moczopędne. Jej obecność w diecie może także zwiększyć odporność naszych organizmów.
Cebula a sezonowość
Sezon na cebulę eko z gruntu trwa latem, ale także we wrześniu. Spod osłon dostępna jest od kwietnia do maja a z przechowalni w okresie od września do maja.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Winien jest temu zawarty w cebuli enzym LFS. Po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe, które samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu. To właśnie on, wydzielony do powietrza przy krojeniu, podrażnia śluzówkę oczu i powoduje łzawienie.
Oto kilka przykładowych kuracji medycyny ludowej wykorzystujących cebulę
Cebula na hemoroidy
W przypadku hemoroidów warto na bolących miejscach wykonywać systematyczne okłady z cienko rozbitych plasterków cebuli. Główek nie kroi się, lecz zdejmuje plasterki, podobnie jak liście z kapusty. Okłady warto uzupełniać, wzbogaceniem cebulą codziennej diety. Najlepiej jadać dużo zawierających ją surówek i innych potraw.
Szczypior na rany
Na trudno gojące się rany medycyna ludowa radziła przykładać utarte zielone liście cebuli, czyli szczypior. Zanim wykonamy okład ze szczypioru, najpierw trzeba go dobrze umyć i delikatnie rozbić
Wywar z anyżem przy chrypce
Po jednej łyżeczce drobno pokrojonej cebuli i utłuczonych nasion anyżu zalać szklanką wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia, około 5 minut. Przecedzić. Ostudzić. Do bardzo ciepłego wywaru dodać łyżeczkę miodu lipowego. Pić co pewien czas gorący napój łykami.
„Ssanie” cebuli pomaga przy kaszlu, katarze, kaszlu astmatycznym
… tak twierdzili ludowi medycy i radzili przy tych dolegliwościach brać w usta kawałek cebuli i trzymać go dosyć długo. Wyssany plaster wypluć. Po kilku godzinach kurację powtarzać. Można dosłodzić plaster cebuli odrobiną miodu lipowego lub wielokwiatowego. Taka kuracja pomagała też przy kaszlu rozedmowym.
Nacierania sokiem przy gorączce
W przypadkach nagłej gorączki u dzieci, używano w medycynie ludowej soku z cebuli do nacierania brzuszka, krzyża, dłoni, podeszew stóp, nóg pod kolanami oraz łydek.
Okłady przy bólu gardła
Na Kujawach przy bólu gardła stosowano okłady z tłuczonej cebuli. Obrać cebulę z suchych łusek. Potem rozdzielić poszczególne płatki z główki (zdejmować je podobnie jak to robi się z liśćmi kapusty) i dobrze ale ostrożnie utłuc na desce. Rozłożyć na pasku gazy, szmatce i przyłożyć do szyi. Następnie okład umocować delikatnie bandażem. Trzymać do uczucia pieczenia, z reguły pojawia się po kilku minutach. Przy uczuleniu nie stosować.
Lekarstwo na ból zębów
Zmiażdżona cebula była też lekiem przy bólach zębów. Kładziono ją na bolesne miejsce a potem ostrożnie zagryzano, by warzywo weszło dokładnie w dziurkę z próchnicą. Cyganie przy bólu zębów
Cebula na ukąszenia owadów
Przy ukąszeniach komarów, bąków i gzów warto miejsca bolesne nacierać plasterkiem cebuli, albo sokiem wyciśniętym z warzywa. Równie skuteczne jest roztarcie odrobiny ugotowanej cebuli. Nie stosuje się tego leku przy ukąszeniu pszczoły, bo jest on mało skuteczny. Łagodzą skutki ukąszeń również przymoczki nasączone mocnym odwarem.
Zbigniew Przybylak, autor książki Metoda na zdrowie