Bydgoszcz. Konkurs dla gotujących wspólnie rodziców i przedszkolaków rozstrzygnięty

blank

W Bydgoszczy odbył się pokaz multimedialny pod hasłem “Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu” zorganizowany w ramach ogólnopolskiej akcji Akademii Zdrowego Przedszkolaka. Spotkanie zainaugurowano wręczeniem nagród zwycięzcom międzyprzedszkolnego konkursu kulinarnego „Jedzenie to jest pyszna sprawa – zdrowie i zabawa”.

Wydarzenie zorganizowano 6 czerwca 2014 roku, o godz. 16:00 w Przedszkolu nr 80 „Królestwo Maciusia”. Ideą akcji było edukowanie rodziców i ich dzieci w zakresie zdrowego żywienia. Pokazowi towarzyszyły rozmowy z ekspertem i degustacja ekologicznych produktów.

Przyznano 5 nagród głównych:

1.    Paweł Jodkowski z mamą Przedszkole nr 11 (zupa marchewkowa z soczewicą,
2.    Nadia  Gniadek z mamą Przedszkole nr 80 ( mus czekoladowy)
3.    Wiktor Lasok z rodzicami Przedszkole nr 16 (zdrowa sałatka ze szpinakiem)
4.    Tymoteusz Kowalczyk z mamą Przedszkole nr 18 (owieczki z kalafiora, młode ziemniaki i kotleciki z kurczaka)
5.    Aleksandra Wrona z mamą Przedszkole nr 80 (casserole z kurczkiem, pomidorami i ciecierzycą),

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

oraz 8 wyróżnień:

1.    Oskar Górski z mamą Przedszkole nr 80 ( krager  w zaroślach),
2.    Milena Lasok z rodzicami Przedszkole nr 80 (szaszłyk owocowy),
3.    Martyna Malko z mamą Przedszkole nr 80 (kanapeczki biedroneczki),
4.    Wiktoria Błaszyk z mamą Przedszkole nr 80 (pierś z kurczaka z marchewką, brokułami gotowanymi na parze, kaszą gryczaną, sosem grzybowym, surówką z pora),
5.    Zofia Matuła z rodzicami Przedszkole nr 80 ( potrawka z kurczaka na morzu warzyw),
6.    Maciej Halczuk z mamą Przedszkole nr 80 (koktajl truskawkowy, domowy chleb na zakwasie, gniazdka, lazurowa truskawka),
7.    Mikołaj Hanzlik z mamą Przedszkole nr 80 (puszysty omlet z owocami)
8.    Blanka Mikołajczyk z mamą Przedszkole nr 80 (hreczniaki – kotleciki z kaszy gryczanej).

Nagrody ufundował producent i dystrybutor żywności ekologicznej SYMBIO POLSKA S.A., a upominki w postaci książek „Ziołowa apteczka na dziecięce choroby” – czasopismo BIOKURIER. 

blank

Prezentacje o żywności ekologicznej i zdrowym stylu życia

Kolejną atrakcją wydarzenia był pokaz multimedialny „Akademii Zdrowego Przedszkolaka” pt. “Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu”., który zaprezentowały Justyna Bych i Dorota Przybył – nauczycielki z Przedszkola nr 80.

Wiadomości nt. ekologicznej żywności fachowo uzupełnił Tadeusz Szynkiewicz współwłaściciel firmy Bio Food, z zawodu technolog żywienia, który po pokazie odpowiadał na indywidualne pytania rodziców.

Degustacja bio produktów

Po wykładach przyszła kolej na degustację zdrowej, ekologicznej żywności. Goście mogli posmakować produktów różnych firm, m.in. wspaniałych serów Ser Farm i smacznych wegetariańskich pasztetów i ketchupu Primavika. Ogólnopolski dystrybutor żywności ekologicznej Bio Planet poczęstował dzieci i ich rodziców wyśmienitymi bakaliami: rodzynkami, migdałami, figami, daktylami, morelami, śliwkami oraz orzechami nerkowca. Firma Eko Produkt przygotowała na degustację zdrowe przekąski – wyśmienite zbożowe ciasteczka i batoniki, a Bio Raj rodzynki i smaczne suszone chipsy jabłkowe stanowiące alternatywę dla niezdrowych tradycyjnych chipsów. Dzięki sklepowi ekologicznemu z Bydgoszczy THE HONEY POT zaproszeni mogli spróbować kruchych eko ciasteczek, ekologicznego mleka i bio marchewek. Smacznym i zdrowym akcentem wydarzenia był poczęstunek naturalnymi sokami Maurera, Bio Food oraz Symbio.

blank

Na koniec każdy z gości otrzymał najnowsze wydanie czasopisma BIOKURIER , aby jeszcze bardziej zgłębić wiedzę z zakresu ekologicznego żywienia Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród rodziców i ich pociech.  Kolejne spotkanie pod hasłem „Święta w stylu eko” planowane jest na koniec listopada 2014 roku.

Tekst: Dorota Przybył, zdjęcia: archiwum przedszkola

Brak postów do wyświetlenia