Teraz czytasz...
Bydgoszcz. Jaglanka – nowe eko delikatesy otwarte
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Bydgoszcz. Jaglanka – nowe eko delikatesy otwarte

Wraz z końcem lata przybywa eko sklepów  w Bydgoszczy. Przedstawiamy niedawno otwarte eko delikatesy Jaglanka z ok 3,5 tys. Produktów w ofercie.  

– Pierwsze tygodnie, mimo najtrudniejszego okresu jakim są wakacje, oceniamy bardzo pozytywnie. Zauważamy duże zainteresowanie pieczywem na zakwasie i nabiałem bio. Hitami są także ostropest, amarantus, kasza jaglana, którą z racji nazwy, szczególnie promujemy-  to jedno z  najstarszych zbóż, bardzo zapomniane i niedoceniane – mówi Iwona Komorowska, właścicielka delikatesów.

– Jeśli chodzi o klientów, to jesteśmy mile zaskoczeni ich świadomością i zainteresowaniem wyszukanych bio produktów. Kupujący szukają przede wszystkim produktów bez cukru, to zapewne jest spowodowane „epidemią” cukrzycy, która w naszym kraju szczególnie postępuje, bezglutenowych mąk i kasz, płatków, chrupek dla dzieci bez cukru i soli, produktów bez laktozowych, oleju lnianego – dodaje Iwona Komorowska.

Pierwsi klienci zakupili mąkę z amarantusa, żołędziową, kasztanową, sery owcze z rancza Frontiera, twarogi z gospodarstwa Mariana Nowaka, ekologiczne świeże zioła.

W ofercie sklepu znajdują się produkty ekologiczne, bezglutenowe, bezlaktozowe, wegetariańskie, wegańskie, dla diabetyków itp.  – Naszym celem jest stworzenie takiej oferty, aby społeczność bydgoska miała takie same szanse dostępności do bio produktów , jak Poznań i Warszawa – mówi Iwona Komorowska, która nie wyklucza także dalszego rozwoju poprzez franczyzę.

Delikatesy Jaglanka znajdują się przy ul. Nakielskiej 241 (dzielnica Miedzyń).

Zobacz także


Rynek żywności ekologicznej w Bydgoszczy

Jak na potencjał ludnościowy Bydgoszczy, sklepów z żywnością ekologiczną było w tym mieście do tej pory niewiele. Obecnie, po wakacyjnych otwarciach Jaglanki i Żółtego Cesarza, w mieście działa 6 specjalistycznych sklepów z eko żywnością. Produkty z certyfikatem BIO zdobyć można także w niektórych supermarketach a także barach i sklepikach w wybranych szpitalach. Co dwa tygodnie w klubie Mózg odbywa się także „Frymark” – Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła.

Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.